Verbeteringen voor onderwijs, zorg en veiligheid op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Op donderdag 20 november heeft staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bestuurlijk overleg gevoerd met de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit overleg vond plaats in het kader van de staatkundige veranderingen binnen het Koninkrijk, waarbij deze eilanden deel van het Nederlands staatsbestel zullen gaan uitmaken.

In voorbereiding hierop zijn afspraken gemaakt over de invulling van die nieuwe status, de wijze waarop Nederland haar verantwoordelijkheid vanaf dat moment waar zal maken én de concrete maatregelen die getroffen zullen worden op weg naar die nieuwe status. De nadruk ligt daarbij in het bijzonder op concrete verbeteringen in de samenleving die al in 2009 en 2010 getroffen kunnen worden. De prioriteit gaat daarbij uit naar verbeteringen op de terreinen onderwijs, jeugd en gezin, veiligheid en volksgezondheid.

Op het gebied van onderwijs wordt in 2009 en 2010 een actieplan uitgevoerd om de kwaliteit te verbeteren. Hierbij word er gekeken naar het beschikbaar stellen van schoolboeken en lesmaterialen, maar ook naar voorzieningen zoals schoolbussen en urgente problemen in de huisvesting. Uiterlijk 1 januari 2009 wordt aan de eilanden een plan voorgelegd voor studiefinanciering van studenten van deze eilanden.

Zo wordt er ook op het gebied van volksgezondheid geregeld dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week ziekenvervoer voor acute gevallen beschikbaar is. Daarnaast wordt er in 2009 een Zorgkantoor opgericht waarmee de financiering van de zorg op weg naar invoering van de zorgverzekering voor deze eilanden stapsgewijs wordt overgenomen van de huidige uitvoerders.

Overeengekomen is dat er op ieder eiland een Centrum voor Jeugd en Gezin zal komen om uitvoering te geven aan het jeugd- en gezinsbeleid. Het uitgangspunt van de jeugdhulpverlening zal zijn dat jeugdigen op het eiland blijven. Hiertoe komt er op Bonaire een vervanging van het jongenstehuis en zal in 2009 en 2010 voor de drie eilanden gezamenlijk een team van hulpverleners worden samengesteld.

In navolging op de huidige succesvolle inzet zal Nederland ook voor 2009 en 2010 personeel van de Koninklijke Marechaussee inzetten op de Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Voorts wordt er in 2009 prioriteit gegeven aan het inrichten van een gemeenschappelijke meldkamer voor alle hulpdiensten, het verbeteren van de politiecellen en de ontwikkeling en training van politiepersoneel. Daarnaast stelt Nederland nog dit jaar euro 1 miljoen extra beschikbaar voor de politie op de eilanden voor ander andere betere uitrusting en voertuigen.