Aanpak van problemen Marokkaanse jongeren

Het kabinet neemt maatregelen om problemen van Marokkaans-Nederlandse probleemjongens aan te pakken. Het kabinet wil zorgen dat zij minder overlast geven in buurten en wijken en hun een beter toekomstperspectief bieden.

Dit staat in de brief 'Grenzen stellen en perspectief bieden' die het kabinet aan de Tweede Kamer stuurt. De brief is ondertekend door de 4 ministers Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie), Hirsch Ballin (Justitie), Van der Horst (Binnenlandse Zaken) en Rouvoet.

In verschillende gemeenten zijn de afgelopen tijd incidenten geweest waarbij Marokkaans-Nederlandse probleemjongens betrokken waren. Zij zorgden voor ernstige overlast, vernielingen, bedreigingen en intimidatie. Het kabinet schrijft: 'Burgers verwachten terecht dat de overheid krachtig optreedt, maar de problematiek is complex. De jongens geven problemen, maar hebben ook problemen.' Het kabinet wil samen met de gemeenten de problemen aanpakken. De maatregelen richten zich zowel op de jongeren als hun ouders.

Versterken lokale aanpak

Er komt onder meer een team van lokale experts en experts van het Rijk die samen de problemen aanpakken. Verder moet er betere samenwerking komen met de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap.

Gezinsmanagers

Marokkaans-Nederlandse gezinnen met problemen krijgen een vaste gezinsmanager, iemand die een aantal dagen per week helpt structuur te brengen in het gezin. Zij kunnen de juiste zorg inschakelen, die hulp coördineren, zorgen voor goede maaltijden en zorgen voor structuur gedurende de dag.

Straatcoaches

Er komen extra straatcoaches en '8-tot-8-coaches' in wijken waar veel overlast is van Marokkaans-Nederlandse jongeren. De straatcoaches spreken de jongens aan op straat. De 8-tot-8-coaches begeleiden jongens bij school, huiswerk en het aanleren van sociale vaardigheden.

Verder wil het kabinet bestaand beleid versterken. Zo komt er nazorg voor alle Marokkaans-Nederlandse jongeren die een gevangenis verlaten per 1 april 2009.