Kabinet stemt in met wetsvoorstel verwijsindex risico’s jeugdigen

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel verwijsindex risico’s jeugdigen (VIR). Gebruik van de verwijsindex draagt bij aan sneller en beter samenwerken van hulpverleners en gemeenten.

De verwijsindex is een landelijk digitaal signaleringssysteem dat risicomeldingen van hulpverleners over jeugdigen bij elkaar brengt. Hulpverleners raken zo geïnformeerd over hun betrokkenheid bij jeugdigen.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat meerdere hulpverleners uit verschillende gemeenten zich bezighouden met dezelfde jongere. Het ligt voor de hand dat hulpverleners en instanties informatie met elkaar delen en de hulpverlening aan de jeugdige onderling afstemmen. Soms werken organisaties onwetend van elkaars activiteiten langs elkaar heen en wisselen informatie onvoldoende uit. De verwijsindex wil dit voorkomen door risicosignalen van hulpverleners over jongeren, uit heel Nederland, bij elkaar te brengen. Zo kunnen hulpverleners eenvoudig en in een vroegtijdig stadium contact met elkaar opnemen voor snellere en beter afgestemde hulp aan de jeugdige.

Het wetsvoorstel verwijsindex risico’s jeugdigen wordt ondergebracht in de Wet op de jeugdzorg.