LNV richt pijlen op de jeugd

"Hoe jonger je een natuurervaring hebt, hoe belangrijker natuur is in je leven." Tijdens de vergadering van de vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit riep prinses Irene op om meer kinderen in aanraking te laten komen met de natuur. Haar woorden sluiten aan bij het beleid van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

LNV vindt het belangrijk dat jongeren zich bewust worden van (de productie van) hun voedsel en van de waarden van de natuur. Zeker nu steeds grotere aantallen jongeren opgroeien in een stedelijke omgeving. Regelmatig contact met de natuur is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer.

Scharrelkinderen

Het ministerie van LNV zet zich op verschillende manieren in voor de jeugd. Jongeren zouden meer tjid in de groene ruimte moeten doorbrengen met spelen, recreëren, ontspannen en leren. Het doel daarvan is dat jongeren zich bewuster worden van hun groene leefomgeving en van de herkomst van hun voedsel. Zo leren ze daar zorg en respect voor te hebben. "De fascinatie en opgedane kennis tijdens de jeugd legt de basis voor bewuste en verantwoorde keuzes als volwassene", aldus minister Verburg.

Groene maatschappelijke stages

LNV wil groene maatschappelijke stages gebruiken om jongeren kennis te laten maken met de groene sector. Jongeren die een groene stage lopen, doen praktijkervaring op in de groene sector. Zij werken bijvoorbeeld in de biologische landbouw of ze verzorgen dieren. Ze steken plaggen in een natuurgebied of knotten wilgen. Ook kunnen leerlingen meewerken aan het organiseren van open dagen voor het project 'Kom in de kas' of aan het oplossen van praktijkproblemen.

Margot sleept bomen weg tijdens haar groene maatschappelijke stage

Groen en de stad

Ook in de stad draagt meer groen bij aan gezondheid, leefbaarheid, regionale economie, milieu en de verbinding van stad en land. Daarom stimuleert LNV met het programma Groen en de Stad de realisatie van stadsparken, speelweides en trapveldjes voor jongeren. Het ministerie van LNV investeert in de periode 2008-2011 bijvoorbeeld 7,8 miljoen euro in de ontwikkeling van meer groen in 29 'krachtwijken' in 13 steden.

Groen onderwijs

LNV is verantwoordelijk voor het groen onderwijs in Nederland. Groen onderwijs richt zich op natuur, landschap, landbouw en voedsel. Groen onderwijs wordt gegeven op verschillende onderwijsniveaus. Van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) tot universiteit. Groen onderwijs leidt jongeren op voor de gehele bedrijvenkolom in de agrarische sector en voor het beheer van (natuur)terreinen. Het draagt daarmee bij aan de (internationaal) vooraanstaande positie van de Nederlandse agrarische sector en aan een hoogwaardige leefomgeving.

Smaaklessen

Smaaklessen is een lesprogramma voor het basisonderwijs met smaakvolle, aantrekkelijke en vooral praktische lessen over voeding en voedsel. Het gaat over proeven, ruiken, voelen en zien. Oftewel: het ervaren van eten. Op die manier kunnen jongeren later bewustere keuzes maken.