Annotatie informele gezinsministersbijeenkomst 4-5 februari te Praag

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJenG/AJG-290

2 februari 2009

Geachte voorzitter,

Op 4 en 5 februari vindt in Praag (Tsjechië) een Informele bijeenkomst van de EU gezinsministers plaats. Het Tsjechisch voorzitterschap heeft als thema "Europese werkgelegenheidstrategie en kinderopvang" gekozen.

Het voorzitterschap nodigt de lidstaten uit, om een bijdrage te leveren aan de discussie over de Barcelonadoelstellingen ten aanzien van kinderopvang in het algemeen en in het bijzonder voor de jongste kinderen (0-3 jaar).

Nederland zal interveniëren langs de lijnen van het kabinetsbeleid dat is verwoord in de nota gezinsbeleid 'De kracht van het gezin' (2008) en andere relevante kabinetsstukken over kinderopvang en arbeid en zorg. In de nota gezinsbeleid heeft het Nederlandse kabinet duidelijk gemaakt dat ten aanzien van de combinatie van gezin en werk de keuzevrijheid van ouders centraal staat. Dat betekent dat er reële mogelijkheden aanwezig moeten zijn om na de bevalling/het zwangerschapsverlof een keuze uit de verschillende vormen van kinderopvang te kunnen maken of in de privésfeer de verzorging van het kind/de kinderen te organiseren.

Het gebruik van kinderopvang is in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Op dit moment maakt 40% van de kinderen in de leeftijdscategorie 0-3 jaar gebruik van kinderopvang. Dat betekent dat de Barcelonadoelstelling (opvang voor 33% van de 0-3 jarigen in 2010 is gehaald. Voor de kwaliteit van de kinderopvang bestaan er in Nederland strenge eisen zoals ten aanzien van de groepgrootte en het aantal pedagogisch medewerkers, de veiligheid en gezondheid en de accommodatie van de kinderopvangorganisatie.

Hoogachtend,
de minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet