Minister condoleert gouverneur van Uruzgan

Minister Eimert van Middelkoop heeft vanochtend gebeld met de nieuwe commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), brigadegeneraal Tom Middendorp. Van Middelkoop vroeg hem zijn oprechte deelneming over te brengen aan de gouverneur van de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan.

Eerder vandaag zijn daar na een zelfmoordaanslag in de provinciehoofdstad Tarin Kowt 21 Afghanen, voornamelijk politieagenten, om het leven gekomen. Er raakten 8 mensen gewond. Ze zijn overgebracht naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland. De Task Force Uruzgan verleent assistentie bij het onderzoek naar de aanslag.

Laf

De aanval was gericht tegen een politiepost van de Afghan National Police en vond plaats tijdens de commando-overdracht van de TFU in Kamp Holland. Tijdens de ceremonie werd in de verte de explosie gehoord. Generaal Middendorp noemde de aanval "een laffe daad". Volgens hem "roepen dergelijke aanslagen steeds meer weerstand op bij de lokale bevolking".

Terreur

Tegenstanders van het Afghaanse regime gaan in Uruzgan nog maar zelden rechtstreeks de strijd aan met Afghaanse veiligheidstroepen of ISAF-eenheden. In plaats daarvan gebruikt men terreurmiddelen als geïmproviseerde bommen of zelfmoordaanslagen. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen militaire of burgerdoelen. In juli van vorig jaar blies een zelfmoordenaar zichzelf op in het centrum van Deh Rawod. Daarbij kwamen 26 mensen, voornamelijk burgers, om het leven. In augustus mislukte een soorgelijke aanslag in Tarin Kowt, wel raakten daarbij 6 Afghanen gewond.