Startsymposium over deskundigenregister

Het ministerie van Justitie en het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) houden op 12 maart in Den Haag een startsymposium over het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen. Het register is een belangrijk onderdeel van de Wet deskundige in strafzaken. Het symposium is bedoeld om u te informeren over de werking van het register en de betekenis ervan voor uw werk.

Programma

Tijdens het startsymposium wordt het wetsvoorstel toegelicht. Sprekers uit de wetenschap, advocatuur, rechtspraak en politiek geven hun visie op het register binnen een nationaal en internationaal perspectief. In workshops worden thema’s als ‘internationale ontwikkelingen’ en ‘contra-expertise en marktwerking’ uitgediept. De dag wordt afgesloten met een forumdebat over de verbetering van de kwaliteit van de deskundige en afstemming bij de benoeming.

Over het NRGD

Gebruikers en deskundigen willen de kwaliteit van gerechtelijk deskundigen op onafhankelijke wijze borgen met objectieve en heldere normen. Een onafhankelijk, openbaar register vergroot de kwaliteit van de inbreng van deskundigen tijdens de rechtspleging en draagt bij aan de kwaliteit van de rechtsgang.

In het register worden deskundigen met strafrechtelijke forensische expertise geregistreerd. Dat gebeurt alleen als zij voldoen aan objectieve eisen van bekwaamheid en betrouwbaarheid. Om deze objectiviteit te garanderen, wordt het register op onafhankelijke wijze beheerd. Zowel het opstellen van kwaliteitsnormen als het toetsen wordt gedaan door vakdeskundigen met aantoonbare kennis en ervaring.

Aanmelden

Het symposium duurt op 12 maart van 09.00 tot 16.40 uur en wordt gehouden in Sociëteit De Witte aan het Plein 24 in Den Haag. De toegang is gratis. Aanmelden kan via onderstaande link. Meer informatie over het programma vindt u in het onderstaande pdf-bestand.