Toespraak van minister mr. J.P.H. Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de opening van het mobiliteitscentrum IJmond op 2 februari 2009

Dames en heren,

‘Ik acht mij gelukkig hier op dit historisch oogenblik met een enkel woord uiting te mogen geven aan de gevoelens welke zeker ons allen vervullen…’

Vóór u denkt: ‘wat klinkt die minister ouderwets!’; deze woorden sprak de minister van Waterstaat, Reymer, op 29 april 1930 bij de opening van de Noordersluis (in IJmuiden).
Voordat koningin Wilhelmina de officiële opening verrichtte, zei de minister: ‘Ik ducht geen tegenspraak wanneer ik zeg, dat dit werk getuigt van een krachtig initiatief, een vooruitzienden blik en van groot vertrouwen in de toekomst van stad en land.’


Dames en heren,
Ik wil de opening van dit mobiliteitscentrum natuurlijk niet vergelijken met de opening van de Noordersluis, bijna tachtig jaar geleden, maar ik vind wel dat er sprake is van een krachtig initiatief. Ik denk ook dat we een mobiliteitscentrum tot op zekere hoogte kunnen vergelijken met een schutsluis. Zoals een schutsluis het mogelijk maakt om schepen van het ene naar het andere waterpeil te brengen, zo moet een mobiliteitscentrum het mogelijk maken om werknemers van de ene naar de andere baan te brengen.

Anderhalve maand geleden heb ik in Eindhoven het eerste mobiliteitscentrum van het land geopend. Vanaf dat moment is het gesmeerd gegaan. Er zijn inmiddels tien mobiliteitscentra operationeel. Vandaag mag ik hier mobiliteitscentrum IJmond openen. Hierna komen er nog iets meer dan twintig bij, zodat we begin maart een landelijk dekkend netwerk hebben van ongeveer dertig mobiliteitcentra, die zijn gevestigd in of nabij een plusvestiging van het Werkbedrijf.

De mobiliteitscentra zijn er om werknemers die met ontslag worden bedreigd - bijvoorbeeld door massaontslag - zo snel en zo soepel mogelijk naar ander werk te begeleiden. Het liefst vóór ze werkloos worden. Daarnaast ondersteunen de mobiliteitscentra bedrijven die gebruik maken van de regeling voor werktijdverkorting bij het detacheren én het om- en bijscholen van personeel.

Wat dat betreft kan er nog wel wat verbeterd worden: als we op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op dit moment naar de aanvragen voor verlenging van werktijdverkorting kijken, dan zien we dat pakweg de helft van de bedrijven nog onvoldoende aan scholing doet om direct voor verlenging in aanmerking te komen. Dat kan beter en dat moet beter.


De waarde van een mobiliteitscentrum zit ‘m voor een belangrijk deel in de bundeling van krachten en kennis. Eerdere ervaringen hebben ons geleerd dat een positieve samenwerking tussen private en publieke partijen én een proactieve benadering van bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan het succesvol begeleiden van werk naar werk en daarmee aan het voorkómen van werkloosheid.

Ik zie hier vertegenwoordigers van verschillende partijen en heb er alle vertrouwen in dat ze samen een succes willen en kunnen maken van dit nieuwe mobiliteitscentrum. Door gebruik te maken van elkaars kennis en kracht. Door het mobiliteitscentrum te laten werken als een sluis, die een vloeiende verbinding mogelijk maakt; niet van kanaal naar zee en vice versa, maar van werk naar werk. En door het mobiliteitscentrum te laten werken als een sluis die werknemers door omscholing en bijscholing ‘opschut’ naar een hoger niveau.


Dames en heren,
Het is goed om de opening van mobiliteitscentrum IJmond een officieel tintje te geven zonder er iets al te feestelijks van te maken. Bij de opening van de Noordersluis zongen duizend schoolkinderen twee coupletten van het Wilhelmus voor de koningin. Destijds was er ook echt reden voor een feestje. Nu zou het ongepast zijn om champagnekurken te laten knallen. Toch wil ik alle betrokkenen, in alle soberheid, gelukwensen met de opening van dit mobiliteitscentrum.

Het belang van dit mobiliteitscentrum is natuurlijk niet te vergelijken met het belang van de Noordersluis een jaar na de beurskrach van 1929, maar ik ducht geen tegenspraak wanneer ik zeg dat dit werk getuigt van een krachtig initiatief en dat dit mobiliteitscentrum van groot belang is voor werkgevers en werknemers in en om IJmond.

Dank u.