Uitbreiding gesloten jeugdzorg met Den Engh en De Lindenhorst

Vanaf 1 februari gaan Den Engh en De Lindenhorst verder als instellingen voor gesloten jeugdzorg. Met deze omvorming komen er 222 plaatsen bij voor jongeren die deze hulp nodig hebben.

Den Engh in Ossendrecht en Den Dolder en De Lindenhorst in Zeist zijn per 1 februari 2009 overgekomen van het ministerie van Justitie naar Jeugd en Gezin. Daarmee zijn beide instellingen niet langer een justitiële jeugdinrichting (jji).

In 2010 voldoende capaciteit

Als laatste wordt jji De Sprengen in Wapenveld omgevormd tot een instelling voor gesloten jeugdzorg. In de regio’s Zuid-Holland, Haaglanden, Limburg, Noord-Brabant en Noord-Holland worden bestaande instellingen voor gesloten jeugdzorg uitgebreid of nieuwe locaties gebouwd. Hiermee moet de capaciteit voor gesloten jeugdzorg op 1 januari 2010 voldoende zijn.

Gesloten jeugdzorg

Sommige jongeren hebben zulke ernstige opgroei- of opvoedproblemen, dat het nodig is om hen in een afgesloten omgeving hulp te bieden. Die hulp krijgen ze in instellingen voor gesloten jeugdzorg. De capaciteit voor gesloten jeugdzorg neemt geleidelijk toe. Daarom kunnen jongeren met ernstige gedragsproblemen tot 2010 nog in een jji worden geplaatst.