Antwoorden op kamervragen van Langkamp over de actie van verloskundigen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

2 februari 2009

CZ-K-U-2909025

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over de actie van verloskundigen (2009Z0101017/2080910490).

Hoogachtend,

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat verloskundigen actie gaan voeren tegen de hoge werkdruk?

Antwoord 1

Bij brief van 27 januari 2009 heb ik uw Kamer geïnformeerd over het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit om de rekennorm voor verloskundigen te verlagen van 120 naar 110 bevallingen per jaar. Daarbij ben ik tevens ingegaan op de acties die verloskundigen gaan voeren.

Vraag 2

Is het waar dat de verloskundigen wel bereikbaarheidsdiensten draaien maar daar geen compensatie voor krijgen? Zo ja, deelt u de mening dat deze bereikbaarheidsdiensten wel gecompenseerd dienen te worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord 2

In het tarief voor 2009 is in de totale normkosten van
euro 43.888 een bedrag van euro 1.789 opgenomen voor de bereikbaarheidsdiensten van verloskundigen.

Vraag 3

Wat vindt u van de eis van verloskundigen voor het terugdraaien van de werkweek van 53 naar 40 uur?

Antwoord 2 en 3

In de brief van 27 januari 2009 heb ik gemeld dat de NZa in de eerste helft van dit jaar een onderzoek gaat uitvoeren naar de bekostiging van verloskundige zorg. Dit onderzoek bestrijkt het gehele scala van kostencomponenten die binnen de verloskundige zorg aan bod komen. Mede op grond van dit onderzoek zal de NZa nader besluiten of de huidige verlaging van de rekennorm naar 110 bevallingen per jaar volstaat of niet. De NZa verwacht de resultaten van het onderzoek uiterlijk in juli 2009 te presenteren.

Vraag 4

Erkent u dat een te hoge werkdruk de kwaliteit van de geleverde door verloskundigen onder druk kan komen te staan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord 4

In eerder genoemde brief van 27 januari 2009 heb ik gemeld dat een te hoge werkdruk de kwaliteit van zorg negatief kan beïnvloeden. Daar staat tegenover dat een te lage werkdruk eveneens nadelig op de kwaliteit kan uitwerken indien het aantal verzorgde bevallingen te laag is om routine en ervaring op te bouwen en te handhaven. Vandaar dat het door de NZa uit te voeren kostenonderzoek een reëele afspiegeling dient te zijn van de dagelijkse werksituatie binnen een normale werkweek.

Vraag 5

Bent u bereid er bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op aan te dringen om een normale 40-urige werkweek voor verloskundigen in te stellen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5

Ik heb er vertrouwen in dat de NZa het aangekondigde kostenonderzoek correct tot uitvoering zal brengen, waarbij ook gedegen aandacht zal worden besteed aan een realistische omvang van de werkweek. Om die reden zie ik geen aanleiding voor nadere stappen richting de NZa.

Vraag 6

Wilt u deze vragen binnen een week beantwoorden, gezien het feit dat de acties volgende week beginnen?

Antwoord 6

Ja.