Heerlen en Maastricht: eerste successen in wijkenaanpak

Minister Van der Laan bezocht op maandag 2 februari de aandachtswijken in Maastricht en Heerlen. Wijken die net als andere aandachtswijken verschillen in de problemen die er spelen, maar wel met een rode draad: de bevolkingsaantallen lopen terug. In Heerlen geldt dat zelfs voor de hele regio. De minister werd uitgebreid bijgepraat over over de mogelijke gevolgen die dit heeft voor onder andere de woningmarkt. Tegelijkertijd waren er ook de eerste successen van de wijkenaanpak te vieren.

Na het bestuurlijk overleg op het Maastrichtse stadhuis trok minister Van der Laan de buurt Wittevrouwenveld. Deze buurt vormt samen met Limmel, Nazareth en Wyckerpoort de aandachtswijk Noordoost. De wijkdelen worden doorsneden door de A2, die later wordt ondertunneld. De wens is ook om dat met het spoor te doen, zodat het gebied meer een geheel vormt en er meer draagvlak voor de voorzieningen is. Een nieuw winkelcentrum is inmiddels geopend.

Veiligheidsteams
Maastricht maakt met de inzet van extra wijkagenten en het actieprogramma 'Veilige buurten Maastricht Noordoost', veel werk van het bestrijden en voorkomen van overlast en criminaliteit. Speciale veiligheidsteams met naast de wijkagent, ook opbouw- en corporatiemedewerkers moeten daaraan bijdragen. Het is vooral belangrijk dat ze zichtbaar zijn en makkelijk aanspreekbaar voor de bewoners. En dat ze het vertrouwen van de buurt hebben. In Wittevrouwenveld werden in aanwezigheid van de minister en burgermeester Leers de eerste flyers met de gezichten van de medewerkers gepresenteerd.

Na een korte wandeling maakt de minister in de Frankenstraat kennis met de Kunstketel. Vanuit een leegstaande pizzeria startte opbouwwerkster Manon een jaar geleden dit project om wijkbewoners via kunst met elkaar kennis te laten maken. Een doorslaand succes, aldus een stralende Manon. 'Niemand geloofde erin dat bewoners geïnteresseerd zouden zijn in creatief bezig zijn.' Maar zegt ze lachend: 'Nu hebben we de meest smerige ramen van de straat door de handafdrukken van nieuwsgierige mensen die de schilderijen binnen willen zien.' Het aanbod in de Kunstketel loopt uiteen van lessen in striptekenen tot muziek en dans.

Kunstketel
In de Kunstketel maakt de minister ook kennis met de kinderambassadeurs die vorig jaar door zijn voorganger officieel zijn geïnstalleerd. De ambassadeurs sommigen konden door de Cito-toets niet komen zijn aanspreekpunt in en voor hun wijk en houden een oogje in het zeil. Ze vertellen over de eerste successen. Zo voerden ze actie voor een speeltoestel en haalden 500 handtekeningen op. 'De wethouder heeft het toen geregeld.' De minister: 'Zie je nu dat actievoeren werkt!'

Onderweg naar Heerlen krijgt de minister uitleg over de Dialoogbus: een rijdende aandachtstrekker die zichtbaar in de buurt, schoolplein of een evenement aanwezig is. Doel is om vooral jongere autochtonen en allochtonen met elkaar in gesprek te laten gaan. De 'uitdaging' is dat de gesprekspartners dan minstens één vervolgafspraak maken.

Zorgwoningen
Jongeren in de regio te houden door (hoger) onderwijs en werk te bieden, is ook een van de speerpunten in de aanpak van de gemeente Heerlen. De regio krimpt en vergrijst en dat heeft ook gevolgen voor de aandachtswijk Meezenbroek Schaersbergerveld en Palemig. Er zijn minder woningen nodig en de woningen moeten meer toegespitst worden op de behoefte van ouderen, zo vertelt de corporatie tijdens een rondleiding langs nieuwe zorgwoningen.

Miniparkjes
Door het verdwijnen van woningen komt er ook openbare ruimte vrij die opnieuw ingericht moet worden. Heerlen gaat daartoe zogeheten 'pocket parks' inrichten. Een uit Amerika overgewaaid concept van miniparkjes waar mensen elkaar ontmoeten. Volgens de minister is er rond krimp een omslag in het denken nodig. 'We zijn altijd gewend om in termen van groei te denken, maar dat geldt dus niet voor alle regio's.' Heerlen krijgt sinds vorig jaar in de vorm 'topteam' speciale ondersteuning van het Rijk. Met de kennis die in Heerlen wordt opgedaan kunnen andere toekomstige krimpregio's hun voordeel doen.