Klink blij met steun NZa voor IJsselmeerziekenhuizen

Minister Klink is verheugd dat de NZa instemt met financiële steun aan de IJsselmeerziekenhuizen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Gevel van een van de ziekenhuizen.

Gisteren besloot de Nederlandse Zorgautoriteit de ziekenhuizen te steunen met een bijdrage van euro 18 miljoen voor de komende 5 jaar. “Dit betekent dat de continuïteit van zorg in deze regio is gewaarborgd.” Volgens de NZa is het jongste steunverzoek van de IJsselmeerziekenhuizen aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het eerdere plan. Het saneringsplan is realistischer geworden en de fouten in het businessplan zijn gecorrigeerd.

Continuïteit
Het waarborgen van de continuïteit van de zorg is van specifiek belang voor de acute en chronische zorg in Lelystad. Met het besluit komt ook een einde aan de periode van grote onzekerheid van het personeel en de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen, aldus de minister. Investeringen
De MC Groep neemt de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het ziekenhuis over en investeert euro 5 miljoen in het ziekenhuis. Daarnaast worden financiële bijdragen verstrekt door ING, het Rijk, de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. De steun van de NZa wordt verdeeld over 3 tranches van euro 6 miljoen. De eerste tranche is per direct beschikbaar gesteld. Bij de toekenning van de tweede en derde tranche wordt opnieuw getoetst of aan de voorwaarden is voldaan. Toezicht
De overheid krijgt gedurende de steunverleningsperiode een grotere vinger in de pap in het toezicht op het ziekenhuis, omdat de gezamenlijke overheden 1 lid in de raad van toezicht benoemen die instemmingsbevoegdheid heeft als het gaat om:
  • investeringen of uitgaven van meer dan euro 1 miljoen en de aanwending van steungelden die in de onderneming komen;
  • besluiten die de continuïteit van zorgverlening beïnvloeden: het gaat dan om de beëindiging of beperking van de uitoefening van een aantal medische specialismen;
  • het wijzigen van de statuten of de ontbinding van de stichting.

In zijn brief kondigt Klink nader onderzoek aan naar de rol van partijen als zorgverzekeraars bij het borgen van de continuïteit van zorg. Want de huidige regelgeving geeft het Rijk onvoldoende handvatten hierin. “Een herijking en aanscherping van ons beleid en het bijbehorende instrumentarium op dit punt is mede naar aanleiding van deze casus op korte termijn noodzakelijk.”

Volgens de bewindsman komt hierbij de vraag aan de orde hoe zorgplicht kan worden geborgd, wat daarbij de verantwoordelijkheid van verzekeraars, ziekenhuizen en overheid is, en of het noodzakelijk is wetten en regelgeving te wijzigen.