Rouvoet versterkt jeugd- en gezinsbeleid op Antillen

De jeugdbescherming op de 3 BES-eilanden ondergaat de komende 2 jaar een forse verbetering. Er komen meer gezinsvoogden en minister Rouvoet gaat extra investeren in het voorkomen van problemen met jongeren.

Minister Rouvoet heeft daarover vandaag op Curaçao, mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie, afspraken gemaakt met de Antilliaanse minister Dick (Justitie). Rouvoet gaat investeren in structurele verbeteringen en voorzieningen, die voor de lange termijn oplossingen bieden voor de jeugdproblematiek op de eilanden. De overeenkomst regelt onder andere dat Nederlandse instanties, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, direct bij de jeugdbescherming op de BES-eilanden worden ingeschakeld. Zo komen er extra gezinsvoogden om de ondertoezichtstellingen (OTS) beter te kunnen uitvoeren.

Centrum voor Jeugd en Gezin op elk eiland

Op de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba wonen ongeveer 20.000 mensen. De problemen met jongeren zijn relatief groot. Er is veel schooluitval en huiselijk geweld, de verslavingsproblematiek en jeugdcriminaliteit zijn groot. Om de problemen aan te pakken en zoveel mogelijk te voorkomen, komt op elk eiland een CJG. Zij bieden:

  • ondersteuning bij de opvoeding

  • betere ontwikkelingskansen voor de jongeren

  • naschoolse activiteiten en vrijetijdsbesteding; daar is een groot tekort aan, waardoor jongeren sneller afglijden richting ongewenst of crimineel gedrag

Nederlandse gemeenten

De BES-eilanden worden per 1 december 2010 ’bijzondere’ Nederlandse gemeenten. Hiermee wordt minister Rouvoet direct verantwoordelijk voor het jeugd- en gezinsbeleid op de eilanden. Voor de aanpak van de problemen is in 2009 en 2010 totaal 6 miljoen euro beschikbaar. Rouvoet wil op korte termijn zicht hebben op de kosten voor de voorzieningen ná 2010.