Antwoorden op kamervragen van Sterk over de blauwe-plekkenscanner

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

3 februari 2009

JZ-K-U-2906623

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Sterk (CDA) over de blauwe-plekkenscanner (2080909320).

Hoogachtend,

de minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet

Vraag 1

Bent u bekend met de «blauwe-plekkenscanner»?

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Deelt u de mening dat dit een effectief instrument kan zijn in het opsporen van kindermishandeling?
Zo ja, waarom?

Antwoord 2

De blauwe-plekkenscanner is een instrument waarmee de leeftijd van een blauwe plek middels een simpele spectofotometrische opname objectief kan worden geschat. Zo kan worden vastgesteld wanneer een bloeduitstorting is ontstaan en of dat klopt met bijvoorbeeld de verklaring van de ouders. Op grond hiervan deel ik de mening dat dit instrument kan bijdragen aan het opsporen van kindermishandeling dan wel aan het onderbouwen (of verwerpen) van een vermoeden van kindermishandeling.

Vraag 3

Deelt u de mening dat dit instrument niet thuishoort bij de huisarts, maar eerder bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of de afdeling eerste hulp van een ziekenhuis?
Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Ik heb begrepen dat het instrument nog moet worden gevalideerd. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam werkt daar de komende jaren aan. De inschatting van deskundigen bij het AMC is dat dit circa twee tot drie jaar gaat duren. Het instrument mag immers pas worden toegepast als blijkt dat het ook bij kinderen zeer nauwkeurig werkt. Pas daarna kan het als aanvullend instrument, mijns inziens door artsen, gebruikt worden.
In dit stadium van onderzoek wil ik nog geen definitieve uitspraken doen over waar het instrument het beste ingezet kan worden. Daarvoor moet het instrument zijn werking eerst hebben bewezen.

Vraag 4

Bent u bereid een proef te starten bij een aantal eerste hulpafdelingen om te bekijken of dit instrument daar een rol zou kunnen spelen?

Vraag 5

Bent u bereid deze proef tevens uit te zetten bij een aantal AMK’s zodat bekeken kan worden welke rol dit instrument zou kunnen spelen bij het
onderzoek naar mogelijke kindermishandeling?

Antwoord 4 en 5

Het is naar mijn mening op dit moment nog te vroeg om het instrument uit te testen op bijvoorbeeld de eerste hulpafdeling van een ziekenhuis of bij het AMK. Ik wil de uitkomsten van het onderzoek naar het instrument afwachten. Daarna kan een dergelijke proef overwogen worden.