28 miljoen euro voor Waterdunen en Maastricht Belvédère

De ministerraad heeft op voorstel van minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu 28 miljoen euro uit het Nota Ruimtebudget beschikbaar gesteld voor de projecten Waterdunen (18 miljoen euro) en Maastricht Belvédère (10 miljoen euro).

De bijdrage aan Waterdunen is bestemd voor een landinwaartse kustversterking in combinatie met een aanzienlijke versterking van de ruimtelijk-economische kwaliteit. Er wordt 250 hectare aan hoogwaardige zoutwaternatuur (wetland) gecreëerd op voormalige landbouwgrond. Dat biedt kansen voor agrarisch natuurbeheer, maar ook voor natuur en recreatie.
Zo is er voorzien in een toeristisch complex met 400 recreatiewoningen, een camping en een hotel. Dat is goed voor de economische ontwikkeling van Zeeuws-Vlaanderen. De verwerving van gronden loopt al en de verwachting is dat de schop in 2013 de grond in gaat.

Met de bijdrage aan Maastricht wordt de start van de herstructurering van maar liefst 280 hectare aan verouderde industrieterreinen mogelijk gemaakt. Het project Belvédère omvat onder meer de bouw van 900 woningen, waarvan een deel in het monumentale Sphinx-gebouw. Een ander deel, met uitgebreide groenvoorzieningen, wordt gerealiseerd op de voormalige stortplaats van Sphinx-keramiek - een mooi voorbeeld van het zuinige ruimtegebruik dat het kabinet met 'Mooi Nederland' voor ogen staat. Daarnaast wordt gewerkt aan een ict-boulevard met 25.000 m2 kantooroppervlak, tal van culturele voorzieningen en 600 ondergrondse parkeerplaatsen om het stadscentrum te ontlasten. De uitvoering is inmiddels gestart.

'Tijdens deze kredietcrisis is de bijdrage uit het Nota Ruimtebudget belangrijker dan ooit', aldus Cramer. 'Daarom wil ik nog dit jaar over alle resterende projecten besluiten.' Het Nota Ruimtebudget (1 miljard euro) is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang. In totaal is nu 216 miljoen euro toegekend aan 11 van de 23 door het kabinet genomineerde projecten.