Brief aan de Tweede Kamer over de schuldsanering van de Nederlandse Antillen

Eerder had ik uw Kamer beloofd u op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen rond de schuldsanering van de Nederlandse Antillen. Bij deze doe ik die belofte gestand. Onlangs heeft het College financieel toezicht een positief advies uitgebracht bij de begroting 2009 van het Land Nederlandse Antillen. Daarnaast heb ik onlangs een tweetal goedkeurende accountantsverklaringen ontvangen over de rente- en aflossingsverplichtingen van het Land op haar schuldtitels over de periode januari-april 2009. Hiermee is aan alle afspraken om te kunnen beginnen met de schuldsanering voldaan. Ik ben dan ook voornemens dit te doen.

Het gaat hierbij over de genoemde periode om bijna Naf 128 miljoen aan aflossingen en Naf 19 miljoen aan rentebetalingen. Dit laatste bedrag is conform de afspraken 70% van de totale renteverplichtingen van het Land over deze periode. Met de sanering van de aflossingen en rentebetalingen na deze periode zal pas gestart worden nadat we ook over deze gegevens een accountantsverklaring hebben ontvangen. De verwachting is dat deze op korte termijn ontvangen zullen worden.

Voorts wil ik u nog meedelen dat ik met de Algemene Rekenkamer in overleg ben over de invulling van uw verzoek om onderzoek te doen naar de schuldsanering.

Ik zend een afschrift van deze brief aan de voorzitter van de eerste Kamer der Staten Generaal.

DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten