Kabinet schiet kleiduivenschieters te hulp

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer mee ingestemd om de top van de Nederlandse kleiduivenschieters de mogelijkheid te geven om te oefenen met loodhagelpatronen. Op grond van het Besluit kleiduivenschieten Milieubeheer is het in Nederland sinds 2004 verboden om met lood- en zinkhagelpatronen te schieten vanwege de schadelijkheid voor het milieu. Voor Nederlandse topsporters wordt nu een uitzondering gemaakt.

Bij internationale wedstrijden wordt met loodhagel geschoten vanwege de betere ballistische eigenschappen. De Nederlandse top krijgt nu de mogelijkheid om te oefenen met deze patronen waardoor zij geen achterstand oplopen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Zij moeten dan wel gebruik maken van daartoe aangewezen schietbanen. Bij topsporters gaat het om sporters die mogelijk in aanmerking komen voor deelname aan de Olympische Spelen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.