Minister Cramer schiet kleiduivenschieters te hulp

Minister Cramer geeft de top van de Nederlandse kleiduivenschieters de mogelijkheid om te oefenen met loodhagelpatronen. Op grond van het Besluit kleiduivenschieten Milieubeheer is het in Nederland sinds 2004 verboden om met lood- en zinkhagelpatronen te schieten vanwege de schadelijkheid voor het milieu. Minister Cramer wil voor de Nederlandse topsporters een uitzondering maken.

Bij internationale wedstrijden wordt met loodhagel geschoten vanwege de betere ballistische eigenschappen. Om te voorkomen dat de Nederlandse topschutters een achterstand oplopen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie, doordat ze niet met dit materiaal kunnen oefenen. Voor hen wordt een uitzondering gemaakt. Deelname aan de Olympische Spelen komt daardoor niet in gevaar.

Minister Cramer heeft het voornemen in een ontwerpbesluit voorgelegd. In het besluit krijgt de top van Nederland de mogelijkheid om toch te oefenen met loodpatronen. Bij topsporters gaat het om sporters die mogelijk in aanmerking komen voor deelname aan de Olympische Spelen. Zij moeten dan wel gebruik maken van daartoe aangewezen schietbanen.