Toespraak bij de opening van het Griendencollege, Sliedrecht

Toespraak door minister Van der Hoeven bij de opening van het Griendencollege, op donderdag 5 februari 2009 te Sliedrecht. Het is een onderwijs- en opleidingsgebouw waarin het VMBO, MBO, bedrijfsleven, een zorgstichting en andere partijen samenwerken.


(alleen het gesproken woord geldt)

Dames en heren,

'Een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn, op het moment dat een enkele man er naar kijkt met in zijn hoofd het beeld van een kathedraal.'

Een mooie tekst van Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van 'Le petit Prince'.

Het gaat over verbeelding, over in je hoofd iets voor je zien wat er nog niet is. Vaak wordt gedacht dat alleen kunstenaars dat echt goed kunnen, maar ik denk dat dat onzin is. Er zijn heel veel mensen die hun verbeelding gebruiken, vol creativiteit, hoop en doorzettingsvermogen.

Daar hoeft je geen Gaudi voor te heten met zijn Sagrada Familia in Barcelona. Er zijn genoeg mensen die niet letterlijk die kathedraal bouwen, maar wél heel goed voor ogen hebben wat ze willen bereiken en daar vol voor gaan.

Beste mensen,
Het doet me heel veel plezier om hier vandaag het nieuwe Griendencollege te openen. Het Griendencollege laat zien, dat een school meer is dan een stapel stenen. Het is een wereld in het klein, een wereld waar mensen samen leven, samen leren, samen werken.

Het Griendencollege is niet zomaar een school, het is een 'lokaal onderwijs centrum'. Een samenwerking tussen het VMBO, het MBO, het bedrijfsleven én een zorgstichting. Het mooie is dat jongeren hier in een leeromgeving zitten waar ze het geleerde direct in de praktijk toe kunnen passen. Het arbeidsveld is binnen de school gehaald, zodat leerlingen niet pas na hun opleiding kennis maken met het échte werk.

Die samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en andere instellingen is om meer redenen belangrijk. Het zorgt ervoor dat het onderwijs beter aansluit bij de praktijk. Dat heeft voor de leerling veel voordelen. Als je al veel praktijkervaring opgedaan hebt in je schooltijd, heb je veel meer kans op een baan. Je bent breder inzetbaar, van veel meer markten thuis.


Voor het bedrijfsleven is het positief, omdat ze beter opgeleid, gemotiveerd personeel krijgt dat ook nog eens snel aan de slag kan. Geen wekenlange inwerksessies met jongeren die eigenlijk niet zo veel kunnen als je hoopt, nee: je krijgt jonge mensen die een stevige basis hebben en snel volledig inzetbaar zijn. Vakmensen.

Bovendien wordt de opleiding veel regionaler, doordat extra aandacht kan worden besteed aan waar in Sliedrecht en omgeving vraag naar is. Het examensysteem in het vmbo biedt de mogelijkheid om het onderwijs af te stemmen op de behoeften in de regio; gebruik die ruimte door in de schoolexamens regionale accenten te leggen. Betrek bedrijven ook bij de kwaliteitsborging van uw examens, niet alleen bij de lessen.

De samenwerking in het praktijkleren biedt niet alleen voordelen, het is gewoon ook heel leúk! Het is uitdagend, creatief en inspirerend. Als je meteen ziet wat voor nut het heeft wat je leert, ben je veel gemotiveerder. Of je nu een oude dame helpt met aankleden, een gootsteen ontstopt, een pijpleiding aanlegt of een schuur in elkaar timmert.

Het wordt echt onderschat, hoe belangrijk jonge mensen het vinden om te zien dat het zin heeft wat ze leren.

Dames en heren,
De laatste jaren werd door veel bedrijven gezegd dat het moeilijk was om goed opgeleid personeel te vinden. Inmiddels is de economische crisis een nog grotere zorg. Ontslagrondes, faillisementen, krimp.

Maar... juist nu is het belangrijk te investeren in scholing, in een brede inzetbaarheid van personeel. Het helpt de schokken van de crisis minder heftig te maken, en het zorgt ervoor dat we er sterker uitkomen als de arbeidsmarkt straks weer aantrekt.

U bent dus met elkaar heel goed bezig, met vooruitziende blik! Op het Grienden werken mensen samen aan een betere toekomst. Leraren, ondernemers en andere professionals die jonge mensen helpen te ontdekken waar ze goed in zijn, en hen stimuleren zich te ontwikkelen. Ik vind dat vanuit mijn functie als minister van Economische Zaken geweldig, maar ik vind het ook persoonlijk heel inspirerend.


Ik las op de site van het Griendencollege dat u zich voor uw naam heeft laten inspireren door het griendhout in de Biesbosch. Griendhout wordt verwerkt tot matten, om als basis te dienen voor sterke dijken die ons land beschermen tegen het water. U geeft daarmee aan dat u een stevige basis wilt leggen voor de toekomst van uw leerlingen. Een hele mooie gedachte.

Weet u wat ik nou zo bijzonder vind? Deze uitleg van het woord 'grienden' is bij best wat mensen bekend. Maar er is nog een totaal ander soort grienden!

Die grienden zwemmen in de Noordelijke Atlantische Oceaan en in de oceanen op het Zuidelijk Halfrond, en langs de hele Europese kust... Het zijn grote dolfijnen. Ze leven in een hechte grote groep, het zijn hele sociale dieren. Elke groep bestaat uit zes tot tweehonderd dieren, maar het mooie is dat vaak ook verschillende groepen zich samenvoegen tot een nóg grotere groep. Tot wel drieduizend dieren!

Beste mensen: dat is precies wat hier op het Griendencollege gebeurt.


Al die verschillende groepen mensen, met al die verschillende achtergronden en ervaring, die hier samen leven, werken en leren. En hopelijk ook samen plezier maken, net zoals dolfijnen vol overgave doen!

Ik gun iedereen die betrokken is bij het Griendencollege het speelse en sociale samenzijn van de dolfijnen, de stevige basis van het griendhout, en de verbeelding van al die mensen die in een stapel stenen een kathedraal kunnen zien.

Gefeliciteerd met de opening van het Griendencollege!