VROM/WWI gaat voor 400 miljoen administratieve lastenverlichting

Ministers Cramer en Van der Laan willen in deze kabinetsperiode ruim 400 miljoen euro aan lastenverlichting voor burgers en bedrijven realiseren. Dit bereiken ze door een betere dienstverlening en het aanpassen van rapportage- en keuringsverplichtingen. Voor bedrijven komt de lastenverlichting in 2011 uit op 375 miljoen euro. Voor burgers komt de teller uit op bijna 25 miljoen euro.

Vandaag is besloten om 3500 inrichtingen extra onder de werking van het Activiteitenbesluit te brengen. Hieronder vallen onder meer de laboratoria en praktijk-ruimten, de natuursteenbewerkende industrie, de mechanische textielverwerking en de koude vleesverwerking. De wijziging, die per 1 januari 2010 moet ingaan, levert een lastenverlichting van 22 miljoen euro op.

Burgers en ondernemers krijgen van de gemeente gemakkelijker, goedkoper en sneller vergunningen voor bouwplannen doordat de omgevingsvergunning naar verwachting begin 2010 wordt ingevoerd. De Omgevingsvergunning voegt 25 vergunningen samen en zorgt voor de uniformering van zo'n 1600 aanvraagformulieren, die digitaal kunnen worden aangevraagd. Een lastenverlichting van ruim 96 miljoen euro voor bedrijven en burgers.

Gerealiseerde lastenverlichting tot nu
Met het inwerkingtreden van het Activiteitenbesluit op 1 januari 2008 hebben meer dan 37.000 bedrijven geen milieuvergunning meer nodig (lastenreductie van 198 miljoen euro). Hiermee komt de aparte vergunningverplichting op basis van de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren te vervallen en zijn alleen de algemene milieuregels van toepassing. In het Activiteitenbesluit zijn algemene regels opgenomen over geluidhinder, energiebesparing, luchtemissies en bodembescherming.

De procedures zijn vereenvoudigd en de duur van de bestemmingsplanprocedure is gehalveerd, door de invoering van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (minus 23,3 miljoen euro). De onnodige verschillen tussen plaatselijke bouwverordeningen zijn weggenomen door het landelijk uniformeren van de regels in het Gebruikbesluit (minus 33 miljoen euro).

Achtergrond
Het aanvragen van een vergunning kost bedrijven en overheden veel tijd en geld. Bedrijven en gemeenten vinden de regels niet altijd duidelijk en lastig uit te voeren. Verder worden gemeenten en provincies geconfronteerd met een stapeling van regelgeving. VROM/WWI willen zorgen dat bedrijven en burgers minder regeldruk ervaren door slimmere regels, verbeteringen in de uitvoering en minder lasten.