Regionalisering brandweer biedt ook voor vrijwilligers pluspunten

Brandweer

Als de brandweerzorg in regionaal verband wordt georganiseerd in plaats van bij de afzonderlijke gemeenten, blijkt dat er voor de lokale brandweerlieden eigenlijk maar heel weinig verandert. En wat er wel verandert, zijn verbeteringen. De ervaringen staan in de brochure 'Regionalisering van de brandweer: kansen voor het brandweervak'.

Nederland heeft circa 27.000 brandweerlieden. Het overgrote deel van hen, circa 22.000, is vrijwilliger of ‘partime professional’. Het zijn mensen met passie voor hun vak, mensen uit de lokale samenleving, voor wie juist die lokale verbondenheid en de teamgeest drijfveren zijn om bij de brandweer te willen werken.

Het simpele feit dat hun loonstrookje of uitrukvergoeding van de regio komt in plaats van de gemeente, blijkt voor de vrijwilligers geen bedreiging te zijn voor de verbondenheid met hun lokale gemeenschap. De brandweerverenigingen blijven bestaan, net als de lokale uitrukposten. En regionalisering biedt ook voor vrijwilligers pluspunten, zo blijkt. Zoals een betere ondersteuning door een efficiëntere beroepsorganisatie, zodat zij zich beter kunnen concentreren op de taken waarvoor ze eigenlijk bij de brandweer zijn gegaan. En meer en betere mogelijkheden voor opleidingen en training. Eenheid in procedures, tactiek en materieel, wat essentieel is als brandweerlieden uit de hele regio als team moeten samenwerken.