Balkenende bezoekt troepen in Afghanistan

Premier Jan Peter Balkenende bezocht de afgelopen 2 dagen de Nederlandse troepen in Afghanistan. Balkenende sprak eerst generaal majoor Mart De Kruif en de Nederlandse eenheden op Kandahar. Daarna werd er doorgevlogen naar Uruzgan voor een bezoek aan de troepen in Tarin Kowt en Deh Rawod. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries nam ook deel aan het bezoek.

Op Kamp Holland werd Balkenende gisteren ontvangen door de kersverse commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), brigadegeneraal Tom Middendorp. ‘s Middags sprak hij met de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam. Na een overnachting op Kamp Holland vloog de minister-president naar de patrouillepost ‘Coyote’, ten noorden van Deh Rawod. Daar kreeg hij uitleg over de situatie ter plaatse en de nabij gelegen Chutubrug.

Groot respect
In een toespraak voor de TFU op Kamp Holland noemde de premier de risico´s die de militairen lopen bij hun werk, maar wees hij ook op de vele successen. Zo gaan er in Afghanistan tegenwoordig 50.000 meisjes naar school, iets wat onder het Taliban-bewind ondenkbaar was. In Uruzgan is medische zorg beschikbaar in de hele provincie, verbetert de infrastructuur en groeit de economie.

De minister-president betuigde een groots en diep respect voor de mensen die elke dag keihard en met indrukwekkende motivatie werken aan de opbouw van Afghanistan: “Jullie zijn de helden van deze tijd”. Ook sprak hij zijn waardering uit naar de buitenlandse eenheden. Zij gaven het afgelopen jaar de internationale samenwerking binnen de International Stabilisation Assistance Force (ISAF) gestalte. Verder toonde hij zich onder de indruk over de opbouw van het Afghaanse leger en politie, één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse aanpak in Uruzgan.

Willems-orde
In zijn toespraak maakte Balkenende ook bekend dat dit jaar voor het eerst sinds 1955 weer de Militaire Willems-Orde wordt uitgereikt. Dit is de hoogste Koninklijke onderscheiding van ons land. Op 29 mei zal kapitein der infanterie Marco Kroon door Hare Majesteit de Koningin worden benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse wegens moedig, beleidvol en trouw optreden als pelotonscommandant in Afghanistan.