Kliklijn ontvangt meer tips over mensenhandel, overvallen en dierenmishandeling

Logo Meld Misdaad Anoniem

Het gratis telefoonnummer 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem (kortweg M) werd in 2008 76.600 keer gebeld, zo blijkt uit de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem. Hiervan waren 13.700 meldingen bruikbaar voor politie, verzekeraars, de AIVD en andere opsporingsdiensten. De bruikbare tips resulteerden tot nu toe in 710 opgeloste zaken en de aanhouding van 1100 verdachten. Daarnaast werd twee keer zoveel geld aan contanten en goederen onderschept als in 2007: 1,7 miljoen euro.

Toename
Opvallend is de toename in het aantal meldingen van overvallen, mensenhandel en dierenmishandeling. Met 317 steeg het aantal meldingen van overvallen met 39 procent. De campagne ‘Schijn bedriegt’ leidde tot een kwart meer meldingen van mensenhandel in 2008, namelijk 147. Het aantal meldingen over dierenmishandeling verdubbelde zelfs. Ten slotte steeg het aantal gemelde brandstichtingen met 25 procent.

Informatie over drugsdelicten wordt het vaakst doorgegeven via de tiplijn. En hoewel er in 2008 minder gebeld werd over ernstige misdrijven als moord of doodslag en verkrachting, werden toch de verkrachting van een 9-jarig meisje en de moord op een 23-vrouw opgelost dankzij tips die via Meld Misdaad Anoniem waren verstrekt.

Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke meldlijn die mensen de gelegenheid biedt bij te dragen aan de veiligheid in hun eigen omgeving door anoniem, dus zonder registratie van naam, adres of telefoonnummer, informatie door te geven over ernstige misdaad, fraude of integriteitschendingen. De meldlijn geeft de informatie door aan politie en andere opsporingsdiensten. Stichting M beheert de meldlijn en wordt onder andere gefinancierd door de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.