Maximaal 5 jaar uitstel omzetten deel pensioenbeleggingsverzekering

Minister Donner heeft samen met staatssecretaris De Jager van Financiën besloten dat mensen met een pensioenbeleggingsverzekering op de datum van hun pensioen de inkoop van een deel van hun pensioen mogen uitstellen met maximaal 5 jaar. Dit uitstel geldt voor mensen die uiterlijk over 5 jaar – vóór 1 januari 2014 – met pensioen gaan. Dit blijkt uit de antwoorden die Donner 5 februari 2009 gaf op vragen uit de Tweede Kamer.

De pensioenbeleggingsverzekering houdt in dat de waarde van de beleggingen op de pensioendatum in één keer moet worden omgezet in een jaarlijkse pensioenuitkering. Mensen die momenteel met pensioen gaan worden geconfronteerd met een lage opbrengst uit de beleggingsverzekering waarvoor ze een (veel) lagere periodieke uitkering terug krijgen. Ze moeten in één keer hun hele verlies nemen.
In de nieuwe Pensioenwet wordt het beleggingsrisico van deze pensioenverzekeringen gematigd door eisen te stellen aan de beleggingen. Minister Donner erkent echter dat die eisen nog geen invloed kunnen hebben gehad op de pensioeninkoop van mensen die binnenkort met pensioen gaan. ‘Voor die gevallen kan in de praktijk de invloed worden gevoeld om de inkoop van een deel van de uitkering te verschuiven naar de toekomst’. Donner wijst er ten overvloede op dat het uitstellen van de inkoop niet automatisch leidt tot een hogere pensioenuitkering. Dat hangt volledig af van de ontwikkeling van de marktrente en de waarde van de beleggingen.

Voor het uitstellen van het inkopen van een deel van de pensioenuitkering wordt een wijziging van de Pensioenwet voorbereid.

Lees de beantwoording van de kamervragen