Online in de trein

Commentaarstem: Op het station van Leeuwarden heeft minister Eurlings het startsein gegeven voor een proef met internet in de trein. Volgens de minister is deze verbinding extra reden de auto te laten staan.

Minister Eurlings: Je kunt nu al in de trein makkelijk wat lezen, je kunt bellen, dat is in de auto heel moeilijk en vaak ook gevaarlijk, zelfs als je handsfree belt is dat nog link. In de trein kan het, maar stel je voor dat je dadelijk in iedere trein in Nederland ook nog eens rustig je mails kunt versturen, op internet kunt surfen, kunt chatten met vrienden of vriendinnen... Dan is het wel een geweldig voordeel van de trein ten opzicht van de auto. En we denken dus dat je met internet in de trein die trein veel populairder maakt.

Commentaarstem: ProRail, Arriva en KPN testen tussen Leeuwarden en Groningen een mobiel breedband datanetwerk, dat bedoeld is om de veiligheid op het spoor te verbeteren.

Bert Klerk, ProRail: We willen graag, als we kijken naar de toekomst, dat het werken aan het spoor veilig gebeurt, dat aannemers zo snel mogelijk storingen kunnen repareren, dat reisinformatie in de trein snel wordt aangeboden. Dat betekent dat wij nu een breedbandtoepassing hebben, die ons in staat stelt om heel veel informatie heen en weer vanuit het spoor, vanuit de trein te versturen. Een interessant bijproduct is dat reizigers daardoor gebruik kunnen maken van een internetverbinding.

Minister Eurlings: Arriva, hier in het noorden van het land, is de eerste met internet in de trein. Daar complimenteer ik ze mee, het is een belangrijk moment voor heel Nederland. En ik heb begrepen dat de NS snel wil volgen, dat ze hier vanuit het noorden richting de randstad willen gaan beginnen, eind dit jaar. En vervolgens in heel Nederland willen gaan uitrollen. Uiteindelijk moet je gewoon in elke trein, of dat nu Arriva is, Sintus of de NS, met de computer of bij wijze van spreken met je Iphone kunnen inloggen. Dat is de trein zoals wij 'm graag zien.

Commentaarstem: Reizigers op het traject Leeuwarden-Groningen kunnen de komende twee maanden gratis gebruik maken van de verbinding.