Prijs voor invoering ‘cell broadcast’ als systeem voor alarm bij rampen

Willy Steenbakkers van het directoraat-generaal Veiligheid heeft op 10 februari in Brussel een prijs in ontvangst genomen voor de invoering van ‘cell broadcast’ als systeem voor het alarmeren van de bevolking bij rampen en grote ongevallen.

Willy Steenbakkers neemt de prijs in ontvangst

Het is een van de elf prijzen die de EENA (European Emergency Number Association) heeft toegekend. De EENA is een non-profit organisatie die kennis over het alarmnummer 112 in Europese Unie onder de aandacht brengt en het gebruik daarvan stimuleert.

De jury is van mening dat het gebruik van‘cell broadcast’ een uitstekende bedrage levert aan de manier waarop de overheid de bevolking alarmeert en informeert tijdens rampen en crises. Met gebruikmaking van ‘cell broadcast’ kan via het GSM-antennesysteem van het mobiele netwerk een waarschuwingsbericht worden verzonden naar alle individuele mobiele telefoons in één of meer van de vijfduizend geografische gebieden waarin Nederland is opgedeeld. De techniek werkt net als bij de tekstberichten die verschijnen op het scherm van de (auto)radio. Omdat gebruik wordt gemaakt van een andere techniek dan bij de verzending van sms-berichten, zijn bij het versturen van ‘cell broadcast’-berichten geen mobiele nummers nodig. Ook blijft het systeem werken als bij een ramp door grote drukte het gewone gsm- en sms-verkeer uitvalt.

De techniek van ‘cell broadcast’ als alarmerings- en informatiesysteem wordt naar verwachting met ingang van het eerste kwartaal 2010 gefaseerd in Nederland ingevoerd. Het vormt dan een toevoeging aan de bestaande communicatiemiddelen die bij rampen en crisissen worden ingezet, zoals de sirenes. Op dit moment is het ministerie een aanbestedingstraject gestart voor de implementatie van deze service voor burgeralarmering. Bovendien worden met de drie operators die in Nederland mobiele telefonie leveren, afspraken gemaakt over de verzending van berichten met behulp van ‘cell broadcast’.

In de Europese Unie is Nederland koploper bij de invoering van ‘cell broadcast’ voor burgeralarmering. Nederland is dan ook trekker van een EU-project waarin kennis en informatie wordt uitgewisseld met andere EU-landen.