Rapport ´Draadaanvaring Apachehelikopter´ gepubliceerd

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vandaag het rapport ‘Draadaanvaring Apachehelikopter’ openbaar gemaakt. Defensie bestudeert het rapport en zal binnen de daarvoor wettelijk gestelde termijn van 6 maanden reageren.

Vooruitlopend hierop stelt Defensie dat er direct na het ongeval in de Bommelerwaard volgens de gangbare procedures in de luchtvaart een operationele beoordeling is uitgevoerd om vast te stellen of hervatting van vliegoefeningen verantwoord zou zijn. Die beoordeling leidde, na overleg met de regio medio februari 2008, tot hervatting met beperkende voorwaarden.

Er zijn mede op grond van de operationele beoordeling aanvullende maatregelen genomen. Ook zijn orders en procedures aangescherpt om een herhaling van het voorval te voorkomen en de vliegveiligheid te verbeteren. Zo zijn bijvoorbeeld de navigatiekaarten duidelijker voorzien van obstakels, wordt in opleidingen en trainingen nadrukkelijker aandacht besteed aan kennisoverdracht over (laag)vliegen door ervaren vliegers en is capaciteit vrijgemaakt voor meer supervisie op de voorbereiding en uitvoering van vluchten.

Definitief besluit
De bevindingen van de OVV zijn naast de genomen maatregelen en aangescherpte procedures gelegd. Gecontroleerd is of kritiekpunten van de OVV die van invloed kunnen zijn op de vliegveiligheid binnen Defensie met afdoende maatregelen zijn belegd. De Militaire Luchtvaartautoriteit heeft als toezichthouder op de vliegveiligheid binnen de militaire luchtvaart vastgesteld dat de aanvullende maatregelen zijn geïmplementeerd. Met het verschijnen van de reactie van Defensie zal staatssecretaris Jack de Vries een definitief besluit nemen over het al dan niet handhaven van de beperkende voorwaarden.