Varkensziekten signaleren via internet

Met de nieuwe internettool varkensziekte.nl kunnen varkenshouders ziekten bij hun dieren sneller en gemakkelijker herkennen. Het snel signaleren van varkensziekten is goed voor het dierenwelzijn en de diergezondheid in de sector. Ook kunnen aangifteplichtige ziekten met de tool sneller ontdekt worden.

Op de site zijn de symptomen van varkensziekten duidelijk in beeld gebracht. De varkenshouder vult in welke symptomen hij bij welke categorie dieren waarneemt. Daarna geeft de internettool aan om welke ziekte(n) het waarschijnlijk zal gaan. Ook wordt er informatie gegeven over aspecten als klimaat, voerproblemen of relaties met andere aandoeningen waaraan gedacht kan worden bij de aangegeven verschijnselen. Met de uitkomsten van de tool kan de varkenshouder - in samenspraak met de dierenarts - doelgericht handelen.

De internettool is voor iedereen toegankelijk. Hij kan dus ook gebruikt worden door hobbydierhouders en dierenartsen. Gegevens die in de internettool ingevuld worden, worden niet geregistreerd en bewaard.

Varkensziekte.nl is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Productschap Vee en Vlees. WUR/ASG, GD, CVI en Intofocus hebben de tool opgezet in overleg met de KNMvD, LTO en NVV.