Genie redt eiland van ondergang

Landmachtgenisten hebben de afgelopen 3 dagen 300 ton natuursteen gestort rond een piepklein eilandje in de Skûtelpoel bij het Friese Heeg. Het natuursteen moet voorkomen dat het eilandje door water- en weersinvloeden van de kaart wordt gespoeld.

Het eilandje in de Skûtelpoel is een van de laatst overgebleven eilandjes waar Friese vaarboeren in het verleden hun hooi vandaan haalden. Reden voor Staatsbosbeheer het eiland te willen behouden. Vanwege het ontbreken van toereikend zwaar materieel en kennis om de stenen op deze moeilijk bereikbare plek te krijgen, besloot Staatsbosbeheer de hulp van Defensie in te roepen. Dankzij de stenen verdedigingswal moet het eiland het water weer 100 jaar kunnen weerstaan.

Pontons

Defensie zag in de uitdagende klus een unieke mogelijkheid om het creatieve oplossingsvermogen van de genisten op een afwijkende manier te trainen. Zodoende bivakkeerden van maandag tot en met woensdag 30 genisten in tenten rond het Friese meer. Met behulp van pontons en ander zwaar geniematerieel zetten de genisten tientallen tractorcombinaties naar het eiland over, met per keer 10 ton Belgisch natuursteen. Bij het eiland werden de stenen vanaf een genieponton met een kraan op hun plek gelegd.