Toespraak door minister Van der Hoeven bij het startschot van de 2e fase van de RDM Campus

Toespraak door minister Van der Hoeven bij het startschot van de 2e fase van de RDM Campus, in de stadshavens van Rotterdam, op 19 januari 2009

Dames en heren,

Eén van de belangrijkste Spaanstalige schrijvers van de 20e eeuw, de Mexicaan Octavio Paz, schreef ooit: 'Het water spreekt onophoudelijk en herhaalt zichzelf nooit.' Is dat niet een prachtige en toepasselijke gedachte, juist vandaag? Want als ik aan Rotterdam denk, en meer specifiek de havens, denk ik aan water en vernieuwing. Water herhaalt zichzelf nooit, het is steeds weer anders. Fris en vol mogelijkheden. Alles stroomt.

Datzelfde geldt voor u! Want door hier te werken aan het RDM-complex laat u zien passie te hebben voor vernieuwing. Fris, vol mogelijkheden, met een stevige portie lef en creativiteit.

RDM heeft alles in zich om een broedplaats te worden voor ondernemerschap en innovatie. En dat had het vroeger al. De Rotterdamsche Droogdok Maatschappij startte hier meer dan een eeuw geleden, en was één van de meest vooraanstaande scheepswerven van Europa. Er werd keihard gewerkt aan het bouwen van moderne schepen. Met succes.
Tegelijkertijd was er behalve voor schepen, ook oog voor mensen. RDM bouwde tuindorp Heijplaat speciaal voor haar werknemers; een van de mooiste tuindorpen van voor de 2e wereldoorlog. Sociale innovatie, zoals dat nog niet eerder was getoond.

RDM laat zien dat plekken een geschiedenis hebben, een 'vibe' die je kunt gebruiken in het heden. Van Rotterdamsche Droogdok Maatschappij naar Research, Design en Manufacturing. Leren, werken, creëren. In een creatieve samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Wat dat betreft is de RDM-campus met het Innovation Dok een voorbeeld van waar EZ voor wil staan. Want ondernemerschap en innovatie zijn prachtige beleidsportefeuilles, hiér wordt pas echt duidelijk wat het in de praktijk kan betekenen!

Eigenlijk zou er hier dagelijks een bootje vanuit verschillende plekken in Nederland moeten afmeren. Gevuld met ondernemers, bestuurders, politici, creatieven en leergierigen. En natuurlijk ook EZ'ers en OCW'ers!

EZ en OCW noem ik niet voor niets: de RDM-Campus ligt op het snijvlak van arbeidsmarkt en onderwijs. Het verbindt werken en leren, tot een bedrijfsschool nieuwe stijl. U kunt dit alleen doen door volop samen te werken, de verbinding te zoeken en uw blik te richten op de horizon. Door gepassioneerd te zijn over de mogelijkheden die hier liggen.

Ik vind wat er nu al aan werk is verzet een groot compliment waard voor het Havenbedrijf, het Albeda College en Hogeschool Rotterdam. U bent een voorbeeld voor anderen!

Antoine de Saint-Exupéry schreef al zo treffend: "Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee." Alles begint met passie, met verlangen, met geestdrift.

(En daarna is het natuurlijk alsnog een kwestie van handen uit de mouwen en het koppie erbij, maar dat terzijde...)

Die gedrevenheid laten ook de bedrijven zien die zich hier vestigen. Grote bedrijven als DURA, Imtech en Bam Rail, maar ook een jong en creatief bedrijf als Ampelmann, de 'spin out' van TU Delft. De revolutionaire loopbrug die zij hebben ontwikkeld tussen schepen en boorplatforms is zó stabiel, dat die ook bij hoge golven gebruikt kan worden. Dat soort innovatieve vondsten wordt hopelijk het kenmerk van de RDM-campus!

Beste mensen,
U merkt het: ik ben erg enthousiast over deze plek, de mensen en wat er hier nog allemaal mogelijk is. U wilt een spil van vernieuwing worden in de 'building, moving en powering'. Ik denk, voel en zie dat dat gaat lukken. U bent al flink op weg!

Deze plek vol potentie, power en passie verdient ieders steun. Daarom hebben we vanuit EZ al eerder meerdere subsidies verstrekt. U hebt begin vorig jaar een subsidiebeschikking voor de herstructurering van RDM Oost ingediend. Er waren toen meer aanvragen dan er geld was. U zou bijna buiten de boot vallen. Maar ik geloof in RDM, en heb er alles aan gedaan om alsnog geld vrij te krijgen. Net voor oud en nieuw is dat gelukt.


Het doet me daarom heel veel plezier dat ik nu ruim 5 miljoen euro kan uitreiken aan RDM! Meneer Harbers, ik denk dat u als wethouder economie wel raad weet met dit bedrag!

Ik wens u heel veel ondernemerschap, passie en creativiteit, voor RDM en uzelf in 2009!