Toespraak door minister Van der Hoeven bij het startschot van de Groeiversneller

Toespraak door minister Van der Hoeven bij het startschot van de Groeiversneller, op dinsdag 20 januari op Landgoed de Horst van De Baak in Driebergen

'Verlangen is als een rivier, die steeds dezelfde naam behoudt, maar waarin het water voortdurend verandert.' Een citaat van schrijver Multatuli.

Ik vind dit een prachtige tekst, die álles te maken heeft met ondernemen. Jaarcijfers, beursgangen, concurrentie, juridische kwesties, KvK, EZ... dát is niet waar ondernemen mee begint. Het begint met verlangen. Met een droom. Met passie. Verlangen is een levend iets, dat nooit stilstaat. Ik zie het als een motor, een motor om in beweging te komen. En te blijven.

Beste mensen,

In de huidige economische situatie is het niet altijd even makkelijk om te groeien; om innovatief, duurzaam en flexibel te zijn. U bent echter een toonbeeld van verlangen, van ondernemerschap. De crème de la crème van ondernemers met potentie. U hebt al een flinke weg afgelegd, misschien een kronkelweg met hobbels. Maar u bént hier. Alle ondernemers die hier zitten, in dit prachtige landhuis, zijn succesvol. Innovatief. Vol lef en doorzettingsvermogen. De perfecte club mensen om vandaag een spannende reis mee te starten.

We gaan vijf jaar lang alles op alles zetten om te groeien. Zakelijk én persoonlijk, want dat hoort bij elkaar als je verder wilt komen. Vijf jaar vol leerzame ervaringen, inspirerende ontmoetingen en bruikbare adviezen. Het wordt een periode waarin jullie helder voor ogen krijgen waar je bedrijf over vijf jaar staat.

Ik zeg expres niet 'waar je wílt dat je bedrijf staat', omdat ik er van uit ga dat de strategische foto die jullie gaan maken zó goed is, dat je er op durft te vertrouwen. Ik hoorde dat één van de motto's van dit programma is: 'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is om 'm te creëren!' Daar sluit ik me helemaal bij aan. Die strategische foto is daar een belangrijke basis voor. Je kunt pas creëren als je weet waar je naar toe wilt.

Gelukkig hoeven jullie het niet alleen te doen. Kijk maar eens om je heen... hier zitten Topadviseurs! Ik ben er namelijk van overtuigd dat de beste adviseur van een ondernemer, een collega-ondernemer is. Dat is terug te zien in het beleid dat we maken op EZ, waarin veel aandacht is voor coaching en intervisie. En het is ook te zien aan de opbouw van het programma van de Groeiversneller.

Als je al niet gewend bent om kritisch, open en leergierig naar jezelf te kijken, dan zal je dat de komende tijd wel raken!

Beste mensen,

Ondernemen is een spannend avontuur. Jezelf ontwikkelen hoort daar bij. Het kan confronterend zijn, want blinde vlekken worden ineens zichtbaar. Ik ken de trainingen van één van de meewerkende organisaties een beetje; die van De Baak. Ik weet dat er weleens over gezegd wordt dat er 'tissuetrainingen' tussen zitten: leermomenten waarop een traantje wordt gelaten.

Volgens mij gaat échte vooruitgang, persoonlijk en zakelijk, soms een beetje van AU. Denk maar aan het opvoedboekje van vroeger, 'Oei, ik groei!'. Of aan een rups die vlinder wordt.

Ik hoorde laatst een bijzonder verhaal. Een man zag een rups worstelen in zijn coconnetje. Hij vond het maar een moeizaam gevecht om aan te zien. Hij dacht 'laat ik eens helpen'. Heel zorgvuldig knipte hij het coconnetje open, zodat de vlinder er pijnloos uit kon komen. Het gaf hem een goed gevoel te kunnen helpen.

Maar wat bleek nou? Die vlinder leerde nooit vliegen. Juist het gevecht om uit de cocon te komen zorgt er voor dat de levenssappen gaan stromen. Dat de kracht van de vlinder in z'n vleugels komt te zitten. Als je dat hele proces overslaat, wordt een vlinder vleugellam.

Ik denk dat dat ook voor ondernemen en groeien geldt. Grote stappen snel thuis werkt niet. Misschien lijkt dat voor even zo, maar om écht uit te kunnen vliegen en verder te komen, heb je tijd nodig. Vechtlust, creativiteit en heel veel lef. Je moet het juiste moment kunnen pakken.

Beste mensen,

Jullie kunnen dat. De komende vijf jaar wordt voor jullie allemaal een reis vol verandering en avontuur. Ik ben niet degene die het coconnetje openknipt, maar zou wel graag horen hoe jullie als vlinders gevlogen zijn.

Ik wens alle ondernemers en meewerkende organisaties een succesvolle vlucht, en vooral veel verlangen toe!

Ik geef met heel veel plezier nu het startschot van de Groeiversneller!