Veel bijval voor Structuurvisie Randstad 2040

De toekomstplannen voor de Randstad hebben een positief onthaal gekregen. Dat blijkt uit de resultaten van de terinzagelegging van de Structuurvisie Randstad 2040, en de reactie daarop die minister Cramer van Ruimte en Milieu vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zowel de principes als de voornaamste keuzes worden breed maatschappelijk onderschreven: zo goed mogelijke benutting van de ruimte in de stad (door herstructurering, transformatie en verdichting), het opnemen van het Groene Hart in een grotere en samenhangende Groenblauwe Delta (inclusief de bijbehorende vernatting, de grotere landschappelijke diversiteit, de toegankelijkheid vanuit de stad en betere aansluitingen op omliggende landschappen ) en de verbetering van de regionale bereikbaarheid in combinatie met verstedelijking.

De reacties zijn ook positief over het feit dat in de structuurvisie wordt erkend dat de steden zich steeds meer ontwikkelen tot economische motor. Deze motorfunctie kan in samenhang worden gezien met de kracht van Schiphol, de beide grote zeehavens (de Rotterdamse haven als mainport en de Amsterdamse haven), de kennisclusters en de greenports. Uit de reacties blijkt dat men het verstandig vindt dat in de structuurvisie wordt ingezet op benutting en versterking van de internationale krachten en potenties 'wat internationaal sterk is, sterker maken'.

Uitwerking
De structuurvisie fungeert (met de Nota Ruimte) als ruimtelijke basis voor verschillende sectorale en gebiedsgerichte uitwerkingen. Er is echter nog veel werk te verzetten om de door het kabinet geambieerde duurzame en concurrerende Europese topregio daadwerkelijk dichterbij te brengen.

De schaalsprong van Almere en de specifieke en grote stedelijke herstructurerings- en transformatieopgaven in bijvoorbeeld Amsterdam (Zuidas, noordelijke IJ-oevers, Zuid/Oostlob), Rotterdam (Stadshavens, A20-zone), Den Haag (Binckhorst e.o.), Utrecht (Cartesiusdriehoek, A12-zone) en die in de voormalige groeikernen vragen een specifieke aanpak. Voor de ontwikkeling van water en groen (groene recreatiemogelijkheden, toegankelijk groen en 'van Groene Hart naar Groenblauwe Delta') en voor de Olympische ambities ten aanzien van de organisatie van grote evenementen en de kwaliteit van de regionale bereikbaarheid geldt hetzelfde. Voor een succesvolle aanpak van deze specifieke lange termijnopgaven wordt momenteel de wenselijkheid van een nieuwe generatie sleutelprojecten ('Randstad Sleutelprojecten') verkend. Dit geldt ook voor mogelijke Groene Sleutelprojecten voor wat betreft de concrete aanpak van de groene opgaven op de lange termijn.

Inmiddels is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door de Raad voor ruimtelijk, milieu- en natuuronderzoek (RMNO) in samenwerking met Buck Consultants International (BCI) naar de operationalisatie van het principe 'wat internationaal sterk is, sterker maken'. Uit de eerste uitkomsten van dit rapport blijkt steun voor deze inzet van het kabinet en worden aanbevelingen gedaan om deze inzet ook in de praktijk tot resultaat te brengen. De aansturing moet dan onder andere per functie en bijbehorend schaalniveau verschillen.

Achtergrond
Eind 2008 stelde het kabinet de Structuurvisie Randstad 2040 vast. Het kabinet erkende in deze visie dat de steden zich steeds meer ontwikkelen tot economische motor, dat het Groene Hart aan kracht en diversiteit wint wanneer het onderdeel wordt van een grotere Groenblauwe Delta en dat het van groot belang is de bouwmogelijkheden in de steden zo goed mogelijk te benutten. Minister Cramer stelde iedereen in staat mee te denken bij het opstellen van de visie en heeft met een 'terinzagelegging' - ruimte voor reactie gegeven. Die overwegend positieve- reacties zijn nu binnen. Op 18 februari vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de structuurvisie en op 9 maart is het notaoverleg over de structuurvisie gepland.