Videoboodschap Eurlings Basisnet Spoor

Minister Eurlings: Beste mensen. Het Basisnet valt of staat bij zorgvuldig overleg tussen gemeenten, provincies, vervoerders, de chemische industrie en het rijk. U heeft dus een belangrijke stap gezet door hier vandaag te komen. De bijeenkomst van vandaag geeft alvast een beeld van de consequenties van het Basisnet voor u.

LPG, vloeibare brandstoffen, en acrylnitryl zijn belangrijke grondstoffen voor onze industrie. En die industrie houdt weer onze nationale economie in beweging. Het is daarom nuttig, maar ook noodzakelijk, dat wij deze stoffen ook in de toekomst kunnen blijven vervoeren. Ook al zijn het gevaarlijke stoffen. De kans dat met dit vervoer iets mis gaat, is klein. Maar er is wel altijd een risico. Samen zorgen we ervoor dat dit risico aanvaardbaar klein blijft. Dat mensen ook in de toekomst veilig kunnen wonen, werken en slapen langs een spoorlijn waarover deze stoffen vervoerd worden.

Die spanning tussen het vervoer van gevaarlijke stoffen enerzijds en ruimtelijke ordening en veiligheid anderzijds, die spanning neemt toe. Want langs het spoor wordt druk gebouwd. Het vervoer van gevaarlijke stoffen neemt bovendien veel sneller toe dan wij hadden verwacht. Zo verwachtten wij in 2003 dat in 2020 54.000 ketelwagens met gevaarlijke stoffen over het spoor zouden worden vervoerd. Maar drie jaar later, in 2006, zaten wij al ver over deze verwachting heen.

Om het vervoer van deze stoffen in veilige banen te leiden, moeten we daarom goede afspraken maken. Afspraken over waar we in de toekomst nog vervoeren, maar ook waar we in de toekomst verder gaan bouwen. En dit vergt veel van onze aandacht en onze alertheid. Het zou onmogelijk zijn om alle vervoerders met alle gemeenten te laten afspreken welke stoffen zij in de toekomst waar en in welke hoeveelheden mogen vervoeren. En daarom ontwikkelt het kabinet samen met decentrale overheden en bedrijven het Basisnet Spoor.

Met dit Basisnet Spoor weten wij straks allemaal waar we aan toe zijn. Waar de trein met gevaarlijke stoffen voorrang krijgt, maar ook waar ruimte wordt gereserveerd voor nieuwe bebouwing. Voor de weg en voor het water is het ontwerp van het Basisnet al af. Maar aan het Basisnet voor het spoor hebben wij de zwaarste kluif. Want op het spoor zijn er meer knelpunten en lopen we eerder tegen de grenzen van de veiligheidsnormen aan. Want die treinen rijden vaak dwars door drukke binnensteden heen.

Toch heb ik er alle vertrouwen in dat we er in dit nieuwe jaar uitkomen. Eind dit jaar ligt het Basisnet Spoor zwart op wit vast. Die afspraak wil ik met u maken. En het zal voor u geen verrassing zijn waar mijn ambities liggen. Wij gaan bovenal de Betuweroute optimaal benutten, en de Brabantroute die langs veel woonwijken loopt zoveel als mogelijk ontlasten.

Zo kunnen wij in dit nieuwe jaar uitkijken naar een mijlpaal. Het is een belangrijk moment voor u, de vervoerders, chemische industrie, gemeentes, provincies en ProRail. Want u weet straks, waar u in de toekomst nog verder kunt gaan bouwen en ook waar in de toekomst blijvend gevaarlijke stoffen zullen worden vervoerd.

Het is ook een mijlpaal voor mij, als miniser van Verkeer. Want het is de bekroning van alle inspanningen van alle betrokkenen. Het toekomstvaste netwerk, waarover gevaarlijke stoffen vervoerd worden, ligt dan voor heel Nederland vast.

Maar mensen, het Basisnet Spoor is bovenal een mijlpaal voor al die mensen wiens huis langs de spoorbaan staat. Want dit Basisnet garandeert dat deze mensen ook straks veilig langs het spoor kunnen wonen.

Ik waardeer uw betrokkenheid en ik vertrouw erop dat we samen tot een goed resultaat gaan komen. Ik wens u allen een productieve, informatieve en, zo aan het begin van het nieuwe jaar, ook een plezierige en gezellige dag toe. Heel veel succes.