Internationaal herkenbare titels voor HBO-studenten

Minister Plasterk van Onderwijs stelt voor om de titels Bachelor of Applied Arts (BAA) en Bachelor of Applied Sciences (BASc) in te voeren voor Nederlandse HBO-studenten (en waar van toepassing Master of Applied Arts en Master of Applied Sciences voor HBO masters).

Deze titels sluiten aan op de internationale naamgeving voor een hogeschool: University of Applied Sciences. Minister Plasterk heeft een commissie gevraagd te toetsen of deze titels internationaal beter herkenbaar zijn en recht doen aan het verschil tussen hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs.

Op dit moment heeft het hoger beroepsonderwijs geen eigen titulatuur. Dit kan een probleem zijn voor Nederlandse studenten die voor werk of studie naar het buitenland gaan en voor buitenlandse studenten die in Nederland een studie volgen. Een eenduidige titulatuur is belangrijk om hoger beroepsopleidingen en wetenschappelijke opleidingen duidelijk van elkaar te kunnen onderscheiden.

De titulatuur BAA en BASc komt dichtbij de universitaire titulatuur (BA en BSc) en is toch helder daarvan te onderscheiden. Met dit voorstel wil minister Plasterk een jarenlang slepende zaak tot een eind brengen. Het voorstel heeft tot gevolg dat elke HBO afgestudeerde een titel krijgt.

De commissie bestaat uit de voorzitters van de Adviesraad voor het wetenschaps- en technologiebeleid (AWT) en de Onderwijsraad en de algemeen directeur van de Nuffic. Zij brengen voor 1 april 2009 advies uit aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.