Opening eerste Police Substation in Uruzgan

Vandaag is in het dorpje Dizak nabij Deh Rawod in Uruzgan een eerste Police Substation geopend. De openingshandeling werd verricht door plaatsvervangend Gouverneur Khoday Rahim en politiecommandant Jumah Guhl. Samen met Brigadegeneraal Tom Middendorp en Senior Civil Representive Joep Wijnands knipten zij symbolisch het lint voor de ingang van het nieuwe substation door.

“Dit Police Substation is een teken van ontwikkeling, die de Afghaanse politie in staat moet stellen beter voor de veiligheid te zorgen” aldus Middendorp. De bouw van het substation maakt onderdeel uit van een scala van activiteiten om het functioneren van de politie te verbeteren. Middendorp vervolgt: “Het brengt de politie dichter bij de bevolking en betekent een overgang naar meer ‘community policing.’” Het is de bedoeling dat na de opening van dit Substation kleinere politiecheckposten in de omgeving sluiten. Hun activiteiten worden binnen twee jaar gecentreerd in dit substation.

Een Police Mentoring Team (PMT) bestaande uit Nederlandse militairen traint de Afghan National Police in Deh Rawod, zodat zij in de toekomst zelfstandig kunnen opereren. Doordat er nu nog veel kleine Politie checkposten zijn, heeft het PMT haar handen vol. Door de checkposten te centreren in één Substation, kan het team veel effectiever te werk gaan. “Het is de bedoeling om binnen korte tijd al enkele kleine posten te sluiten en hier te stationeren.”

Mentoring is het nuttigst wanneer de politie geconcentreerd bij elkaar werkt, zodat we meer mensen tegelijk kunnen trainen”, verklaart de Teamleader van het PMT in Deh Rawod. Volgens hem volgen dan vanzelf grote resultaten: “Ons doel is om de politie met de bevolking te laten samenwerken. Zo kan de politie daadwerkelijk informatie inwinnen voor onderzoeken of aanhoudingen.”

Middendorp benadrukte bij de opening dat hij trots is dat de Nederlandse militairen kunnen bijdragen aan de veiligheid in Afghanistan.”Maar veiligheid kunnen we niet alleen bereiken met ISAF en de politie, dat bereiken we vooral ook met hulp van de bevolking zelf” aldus Middendorp.

In de toekomst is het PMT meerdere dagen aanwezig bij het substation om zo grotere groepen te leiden. Binnenkort wordt het tweede station geopend van de in totaal tien geplande substations in Uruzgan. Het idee om de politieposten te centreren in één station, is afkomstig van het Provinciaal Reconstructie Team die het plan samen uitwerkte met CIMIC (Civil Military Cooperation) en de Staf van de TFU. De bouw van dit substation duurde een half jaar.