Marineschepen naar Zuid Oost Europa

Hr. Ms. Johan de Witt is vandaag als laatste van de Nederlandse Amfibische Taakgroep vertrokken uit Den Helder. Deze taakgroep is essentieel onderdeel van de snelle interventiemacht van de NAVO en gebruikt de komende maanden om de capaciteiten te bestendigen en samenwerking aan te halen met onder meer Albanië en Roemenië. De activiteiten vinden vooral plaats in en rond de Middellandse Zee en Zwarte Zee.

De complete Taakgroep, met de amfibische transportschepen Hr. Ms. Johan de Witt, Hr. Ms. Rotterdam, diverse andere schepen en het tweede Mariniersbataljon, telt rond de 1.200 man. De expeditionaire staf van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), ook wel Maritieme Brigade Staf genoemd, voert het commando. De taakgroep is voor een periode van een half jaar door Nederland aan de NAVO aangeboden om direct inzetbaar te zijn in alle delen van het geweldsspectrum.

Aan de komende oefeningen nemen naast 600 Nederlandse marinemensen in verschillende fasen ook andere nationaliteiten deel, onder andere Belgen, Turken, Britten, Albanezen en Roemenen. Commandeur Pieter Bindt is de commandant van de Taakgroep en tevens Commander Amphibious Task Force. Zijn plaatsvervanger, kolonel der Mariniers Marco Hekkens is tevens Commander Landing Force.

Voor meer achtergrond bij deze taak van de marinevloot, zie de bijlage met Alle Hens.