Hardere aanpak containers met gas

De samenwerkende inspectiediensten gaan harder optreden tegen containers met gevaarlijke gassen. Nederlandse afnemers gaan contractuele eisen stellen aan hun leveranciers over het gebruik van gas. Dat meldt minister Jacqueline Cramer (VROM) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 mei zullen containers met een te hoge concentratie gas uit de transportketen genomen worden. Ze mogen de Rotterdamse haven pas verlaten als ze volledig en op juiste wijze ontgast zijn. Dit is een aanscherping van de huidige praktijk, waarbij containers met teveel gas meteen doorgaan naar de afnemer, vergezeld van een notificatie. Cramer stelt vast dat deze aanpak een 'te gering effect' had om het gebruik van gas terug te dringen.

Met de nieuwe werkwijze loopt de levering van producten in containers met teveel gas vertraging op. De producten kunnen pas verder vervoerd worden als de container op de juiste wijze is ontgast. Dat tijdverlies kan soms oplopen tot enkele maanden. Cramer verwacht dat dit eraan bijdraagt dat bedrijven hun toeleveranciers gaan aansporen tot het beperken van het gebruik van gas.

Tegelijkertijd wil Cramer dat bedrijven contractuele afspraken gaan maken met hun toeleveranciers over het gebruik van gas. Zij treedt snel in overleg met het bedrijfsleven over de invulling van dit aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerste contacten met de detailhandel tonen aan dat ook daar grote bereidwilligheid is om tot een effectieve aanpak te komen.

Download