Nederland verzet zich tegen protectionisme

Nederland steunt de Europese Commissie en de WTO bij het handhaven van de regels van de interne markt en het multilaterale handelssysteem.

Als landen binnen of buiten de EU overgaan tot handels- en of investeringsbelemmerde maatregelen, zal Nederland direct reageren. Dat schrijven minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer. De brief geeft een overzicht van steunmaatregelen getroffen door de G20-landen om de kredietcrisis te bestrijden.

Het kabinet volgt actief de maatregelen die verschillende landen nemen in reacties op de crisis. Daarbij is er aandacht voor mogelijke handels- en investeringsbelemmerende effecten van maatregelen en de economische en sociale impact van de in de pakketten opgenomen maatregelen.

De WTO en de Europese Commissie geven in onlangs verschenen rapporten aan dat er geen schrikbarende toename van het aantal protectionistische dan wel handelsbelemmerde maatregelen is. Desondanks zijn er volgens Van der Hoeven en Heemskerk wel maatregelen getroffen die een verkeerd politiek signaal afgeven en een negatief effect op het handelsklimaat hebben. Meest in het oog springen de (oorspronkelijke) Buy Americain clausules en de aanvankelijke voorwaarde die Frankrijk verbonden zou hebben aan steun aan de Franse autobedrijven.