Opening netwerkbijeenkomsten Mas

Hartelijk welkom op deze netwerkbijeenkomst. Belangrijk dat u er allemaal bent. Scholen, stagebieders, vrijwilligers en bemiddelaars. Én jongeren, die hier vandaag hun maatschappelijke stage lopen. Fantastisch. Want samen gaan we het doen!

We vergeten het met z'n allen misschien weleens, zo midden in de praktijk van de uitvoering - maar laten we nog even stilstaan bij het enórme belang ván de maatschappelijke stage.
Nú, meer dan óóit, zien we bewezen dat een samenleving níet alleen drijft op een stérke economie of een zelfstándige opererende markt.

Een krachtige samenleving moet het ook hebben van 'sociaal kapitaal'.

Sociale cohesie tussen mensen draagt bij aan een góed functionerende democratie, heeft een positieve invloed op wijken en buurten, op veiligheid, op de krácht van je mensen op de arbeidsmarkt. En dáarin moeten we opnieuw investeren. Want we weten óok dat die betrokkenheid van mensen niet meer tot stand komt via de gebaande paden.

We moeten mensen op een éigentijdse manier engageren. Samen-leven 'nieuwe stijl'.
Zoals de Amerikaanse president dat voor elkaar kreeg, met zijn campagne, die meer jonge mensen op de been wist te krijgen dan de afgelopen veertig jaar sinds Kennedy.

En ook de maatschappelijke stáge kan goud voor de toekomst zijn. Omdat het jongeren zélf de kans geeft te ontdekken hoe leuk het is om verantwoordelijkheid te nemen voor anderen, de buurt, de politiek, de samenleving. En omdat het ondertussen op een ongelooflijk positieve manier banden smeedt tussen diverse groepen mensen. Maatschappelijke stage betekent heel veel maatschappelijke energie.

Neem die stoere jongens van het Berkhoff College, die de zwemvereniging hielpen bij de zwemles van gehandicapte kinderen. Dat onverwachts góed deden. En na afloop bléven helpen, toen bleek dat het ánders einde óefening zou zijn voor de gehandicapten. Of neem die jongeren die met de deelraad in hun gemeente méedachten over het verbeteren van de búurt. En daarna vrijwillig meehielpen met het ópknappen van hangplekken en de speeltuin.

Zij laten zien hoezeer het de moeite waard is. Ú weet er inmiddels alles van.

De invoering van maatschappelijke stage voor 195.000 in 2011 is een behoorlijke uitdaging. Daarom zijn we nu al met elkaar aan de slag. Er is nog tijd om te experimenteren. Waar ik op dit moment voor wil waken is dat u met elkaar in een te kleine vijver gaat vissen. Dat de zaak wordt opgetuigd met ingewikkelde protocollen. En dat de energie oplost in de wrijvingswarmte van samsonite koffers in het vergadercircuit.
Daarom komen er binnenkort Mas-brigades bij u langs om u te helpen, te adviseren en kennis te delen. En daarom geef ik u drie belangrijke adviezen mee:

1. Doe het met zijn allen, zet de gemeenschap in: Maak een oudercommissie voor het begeleiden van stages, organiseer een markt waarop ouders vertellen over hun eigen vrijwilligerswerk. Zet stagiairs in als mentoren van eerstejaars. Zo versterk je ook de gemeenschap binnen de school.

2. Denk breed: Er zijn véle maatschappelijke terreinen waar stage kan worden gelopen. De cultuursector. Natuur en milieu. Maar vergeet ook de politieke actie niet! Een zelf georganiseerde internetactie tegen het kappen van bomen in het dorp is een geweldige stage!

3. Stimuleer eigen initiatief van jongeren: Gamen met leeftijdsgenoten die in een ziekenhuis liggen, het trainen van de f-jes op de voetbalclub. Veel jongeren regelen hun eigen stage. Profiteer van hun eigen netwerk!

En daarmee wens ik u een geweldige bijeenkomst toe, en heel veel succes met de maatschappelijke stage, de komende tijd!