Van Bijsterveldt opent Skills Masters 2009

'Vaak spreken we over het belang van onze kenniseconomie en dan gaat het over onderzoek en wetenschap. Maar onze kenniseconomie is niets zonder een goed beroepsonderwijs'.

Dat zei staatssecretaris Van Bijsterveldt tijdens de opening van de Skills Masters in Ahoy. De Skills Masters is een groot driedaags evenement voor het beroepsonderwijs. Met vakwedstrijden voor mbo'ers, beroepenoriëntatie voor vmbo'ers en vacatures voor (bijna) gediplomeerde mbo'er.

Nieuw dit jaar waren de zogenaamde 'talentscouts', die op het evenement mbo'ers actief benaderen en hen proberen te matchen met werkgevers op de arbeidsmarkt. Op deze manier moeten de 3000 vacatures aan t eind van deze drie dagen worden gevuld.

Van Bijsterveldt is erg enthousiast over deze aanpak. 'De dreigende jeugdwerkloosheid is bij velen een grote zorg. Hier in Rotterdam pakt men het heel concreet aan. Bedrijven zijn gewoon gebeld met de vraag of ze vacatures hadden. De oplossing ligt niet in alleen maar bij denken in commissies, maar gewoon in de ouderwetse Rotterdamse aanpak. Niet lullen maar poetsen! Dat is ook de manier waarop we de komende tijd met dat probleem zullen moeten omgaan. Niet op elkaar gaan zitten wachten, maar gewoon elkaar opzoeken.'