Antwoorden op kamervragen van Schippers en Aptroot over restitutieachterstanden bij het CVZ

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

11 maart 2009

DZ-K-U-2915057

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het feit dat een groot aantal in Spanje wonende gepensioneerden al sinds 2006 wacht op restitutie van teveel betaalde bijdragen aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in het kader van de Zorgverzekeringswet?

Antwoord 1

Het is mij bekend dat de definitieve jaarafrekening van de verdragsbijdrage voor gepensioneerden over het jaar 2006 door het CVZ nog niet is vastgesteld.
Waar mogelijk is aan mensen op grond van een voorlopige jaarafrekening onverschuldigde bijdrage al gerestitueerd vooruitlopend op de definitieve afrekening. Over 2006 zullen ruim 65.000 gepensioneerden een jaarafrekening krijgen. Het CVZ heeft in april 2007 aan ruim 45.000 gepensioneerden een jaarafrekening gezonden. In de gevallen waarin inschrijving in 2007 met terugwerkende kracht heeft plaatsgevonden is over het jaar 2006 geen broninhouding geweest. Het pensioenfonds heeft dan over dat jaar geen jaaropgave kunnen verstrekken.

Vraag 2

Deelt u de mening dat terugbetaling van teveel ingehouden bijdragen, waarbij het in sommige gevallen kan gaan om enkele duizenden euro’s per gezin, allang had moeten plaatsvinden?

Vraag 3

Wat is uw reactie op de claim van het CVZ dat de restitutieachterstand een gevolg is van ‘betalingsproblemen met de computer’? Acht u dit een valide excuus om mensen ruim 2 jaar aan het lijntje te houden?

Antwoord 2 en 3

Met betrekking tot de terugbetalingen doen er zich twee verschillende situaties voor:

  1. restituties op grond van prevalerend recht

  2. restituties in verband met vaststellen van de definitieve jaarafrekening 2006

Ad 1.
Deze mensen zijn geen bijdrage verschuldigd omdat op grond van de Europese sociale zekerheidsverordening de zorg ten laste komt van het land waar zij wonen. Naast een Nederlands pensioen ontvangen zij ook een pensioen uit hun woonland. De bijdrage Zorgverzekeringswet is dan ten onrechte ingehouden op het pensioen. In zo’n situatie is het CVZ afhankelijk van informatie verstrekt door betrokkenen zelf en door het orgaan van de woonplaats van het land waar deze mensen verblijven. Het kan geruime tijd duren voordat de informatie over prevalerend recht bij het CVZ bekend is. Omdat er in deze gevallen geen sprake is van een periode van verdragsrecht, wordt er -gezien de inrichting en werking van de automatiserings¬systemen- niet automatisch een jaarafrekening opgemaakt. Het CVZ maakt in deze gevallen handmatig een jaarafrekening op gebaseerd op gegevens die in zijn systemen bekend zijn en vraagt zonodig aanvullende gegevens bij de klant. Na ontvangst wordt zo spoedig mogelijk een jaarafrekening opgemaakt onder gelijktijdige uitbetaling van de ten onrechte ingehouden bijdrage. Het CVZ vergoedt de wettelijke rente conform het bepaalde in de Regeling zorgverzekering over de periode van 1 januari 2007 tot en met de dagtekening van de handmatig gemaakte jaarafrekening.

Ad 2.
Om de verdragsbijdrage over 2006 definitief te kunnen afrekenen is het CVZ voor het verkrijgen van het totale inkomen waarover bijdrage moet worden berekend afhankelijk van de Belastingdienst. Dat inkomen bestaat uit al bekend inkomen, zoals

bijvoorbeeld AOW-pensioen, en nog niet bekend, niet in Nederland belast inkomen. Er is noodzakelijkerwijs enige tijd mee gemoeid geweest om met betrekking tot dit nieuwe proces de nodige afstemming tussen het CVZ en de Belastingdienst te realiseren. Gepland is dat eind maart 2009 de definitieve jaarafrekening over 2006 kan worden vastgesteld.

Vraag 4

Bent u bereid, in navolging van een eerdere poging door de Nationale ombudsman, het probleem bij het CVZ aan de orde te stellen en zorg te dragen voor een zeer snelle afhandeling van restitutieverzoeken, omdat het in strijd is met het goede fatsoen om mensen nog langer te laten wachten?

Antwoord 4

Om de uitvoering van de diverse regelingen systeemtechnisch en organisatorisch goed te ondersteunen heeft het CVZ in april 2008 het Programma Ontwikkeling Uitvoeringstaken gestart. Een belangrijk onderdeel van het programma is de keuze voor een standaardapplicatie voor het ondersteunen van de uitvoerings¬processen. Dit brengt tevens met zich dat processen zoveel mogelijk generiek worden ingericht en dat de uitvoeringsprocessen worden vereenvoudigd. Ook wordt bezien waar mogelijk in wet- en regelgeving vereenvoudiging mogelijk is.
Uit de beantwoording van de voorgaande vragen moge blijken dat het CVZ inmiddels verwacht binnen afzienbare tijd de jaarafrekening 2006 te kunnen versturen. Tegelijkertijd is de realiteit dat de huidige systemen nog geruime tijd operationeel zijn waardoor de optimale bediening van de klanten van het CVZ nog niet direct kan worden gerealiseerd. Ik heb er bij het CVZ op aangedrongen om binnen de bestaande mogelijkheden zijn uiterste best te blijven doen.
In september 2008 is de Nationale Ombudsman gestart met een onderzoek naar de achtergronden en mogelijke oplossingen. Dit onderzoek zal eind maart worden gepubliceerd.