FM-vergunningen Arrow definitief ingetrokken

In de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 maart 2009 om 24.00 uur heeft de intrekking van de twee landelijke commerciële FM vergunningen van Arrow (Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM) plaatsgevonden.

Vanaf eind deze maand kunnen eventueel geïnteresseerde partijen die met de vergunningen aan de slag willen zich melden bij het ministerie van Economische Zaken.

Betalingsregelingen

Staatssecretaris Heemskerk betreurt het intrekken van de Arrow-vergunningen. Met de eigenaren waren in een eerder stadium betalingsregelingen afgesproken waaraan herhaaldelijk niet is voldaan. Hierdoor ontstond een oneerlijke situatie ten opzichte van radiopartijen die wel gewoon voldoen aan hun verplichtingen. Heemskerk gaat de vergunningen nu snel opnieuw verdelen, zodat de luisteraar weer over negen landelijke commerciële FM-radiostations beschikt. Om te voorkomen dit onnodig lang duurt, wordt in eerste instantie gestart met een belangstellingregistratie. Dit houdt in dat geïnteresseerde partijen vanaf eind deze maand kunnen aangeven of zij belangstelling hebben voor één van de twee vergunningen. Als blijkt dat er voor beide vergunningen slechts één partij geïnteresseerd is kan direct tot vergunningverlening worden overgegaan. De procedure hiervoor wordt binnenkort in de Staatscourant en op de website van EZ bekend gemaakt.

Vergelijkende toets

Nadat de hoeveelheid serieuze belangstellenden is geïnventariseerd eind april, wordt bezien of de vergunningen direct toegewezen kunnen worden. Indien er meerdere serieuze geïnteresseerde radio-omroepen blijken te zijn wordt overgegaan tot het verdelen van de vergunningen door middel van een vergelijkende toets. Indien dit noodzakelijk is, zal deze in de zomer worden afgerond. De nieuwe vergunninghouders kunnen dan direct daarna starten met uitzenden op de vrijgekomen frequenties.

Bij meerdere belangstellenden is een vergelijkende toets noodzakelijk omdat de vergunningen in 2003 ook op die manier zijn uitgegeven. Een eventueel vergelijkende toets zal, gelet op de korte looptijd van de vergunningen (tot 1 september 2011), wel eenvoudiger zijn dan de toets in 2003. Bij de vergelijkende toets worden de aanvragers allereerst op criteria met elkaar vergeleken. Daarnaast dienen geïnteresseerde bedrijven een financieel bod uit te brengen, waarbij de partijen zelf verantwoordelijk zijn voor de hoogte hiervan. Dit bod zal de doorslag geven in het geval de geïnteresseerde bedrijven op grond van de criteria gelijk eindigen.

Jazz

Het gaat bij deze verdeling om twee vergunningen. Voor de eerste, de zogenaamde ongeclausuleerde vergunning (voor kavel A7), worden geen specifieke eisen ten aanzien van de aard en inhoud van de uit te zenden programma´s gesteld. Voor de andere vergunning (voor kavel A8) geldt, net als bij de oorspronkelijke verdeling in 2003, de bestemming "jazz en/of klassiek".

Contact

Belangstellenden voor de vergunningen kunnen zich melden bij Geert Jan Visser; 070-3798062; g.j.visser@minez.nl.

Voor vragen van de pers: Edwin van Scherrenburg; 070-3796464; e.v.vanscherrenburg@minez.nl