Toezeggingen bij invoering van capaciteitstarief voor elektriciteitstransport

Sinds 1 januari 2009 is het zogeheten capaciteitstarief van kracht geworden. Het capaciteitstarief voor het elektriciteitstransport houdt in dat het tarief is gebaseerd op de doorlaatwaarde van een aansluiting, waarmee het principe wordt gevolgd dat de gebruiker betaalt voor de kosten die hij veroorzaakt.

Waar aansluitingen een doorlaatwaarde hebben die hoger is dan noodzakelijk, kunnen afnemers deze doorlaatwaarde laten verlagen tegen een gereduceerd tarief van 50 euro. Zij krijgen dan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009 een lager transporttarief.

Daarnaast doet minister Van der Hoeven in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer de volgende toezeggingen met betrekking tot de knelpunten bij de invoering van het capaciteitstarief:

  1. Voor elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie met een doorlaatwaarde van 1x6Ampère zal het belastingplan 2010 zodanig worden gewijzigd dat ze een belastingvermindering krijgen van 119,62 euro in de energiebelasting;
  2. Voor afnemers die een substantieel nadeel ondervinden van het capaciteitstarief wordt een overgangsregeling in het leven geroepen. Die komt erop neer dat ze in 2009 ongeveer 38 procent van de meerkosten vergoed krijgen en in 2010 19 procent;
  3. Er komt een subsidie voor huishoudens die beschikken over warmtepompen met een vermogen van tussen de 6 en de 10 KiloWatt voor de aanschaf van een piekregelsysteem. Hierdoor kunnen ze toe met een lagere doorlaatwaarde. Voor warmtepompen met een lager vermogen dan 6 kiloWatt is een dergelijk systeem niet nodig. Voor warmtepompen met een hoger vermogen dan 10 kiloWatt blijft een hogere doorlaatwaarde noodzakelijk.