Persconferentie na ministerraad van 13 maart 2009

Minister-president Balkenende gaat in de persconferentie na de ministerraad in op het overleg over de financieel-economische situatie. Ook bespreekt hij de bommelding in Amsterdam Zuid-Oost en de aankomende topconferentie over Afghanistan in Den Haag.

Minister-president Balkenende:

Goedemiddag. We hadden vandaag een betrekkelijk korte ministerraad en ik zal u een aantal punten noemen. Laten we beginnen met de discussie over de financieel-economische situatie.

U weet dat het CPB nog niet zo lang geleden de meest recente cijfers heeft gegeven, de meest recente inzichten. Dat heb ik ook gezegd na het kennis nemen van die toch zorgwekkende ontwikkelingen dat dit een beproeving zou zijn. En die cijfers spraken hele duidelijke taal. Nederland zit in een wereldwijde economische crisis. En veel Nederlanders maken zich zorgen: zorgen om hun baan, zorgen om hun huis, zorgen om de toekomstkansen van hun kinderen. Tegen al die mensen zou ik willen zeggen: ik begrijp uw zorgen. En elke dag zijn die zorgen op tafel in het Torentje. Dat is een fase waarin we ons op het ogenblik bevinden. We spreken met elkaar over de zorgen van mensen. We willen ook eerlijk zijn. Mensen hebben niets aan de suggestie dat de overheid in zijn eentje die crisis maar even kan oplossen.

Een ding staat vast: we hebben elkaar nodig. En soms lijkt de verwachting ook te leven dat we met een week vergaderen de economische recessie zouden kunnen beëindigen. Was het maar zo simpel. En zo is het natuurlijk niet. Dat weet ook iedereen. Onze economie is van alle Nederlanders, van alle werknemers en van alle werkgevers. Alleen met alle Nederlanders kunnen we sterker uit deze crisis komen. Samenwerken is hard nodig, misschien wel harder dan ooit. En we moeten samen doorwerken. Van het kabinet mag iedereen verstandige en verantwoordelijke keuzes verwachten om een optimale bijdrage te leveren aan de kracht van Nederland.

En dat is de centrale opgave waaraan we deze week hebben gewerkt: hoe kunnen we gericht de economie stimuleren? En daarbij staat natuurlijk effectiviteit voorop. Welke maatregelen moet je inzetten? Alle belastingbetalers - nu en in de toekomst - moeten erop kunnen vertrouwen dat het kabinet gerichte maatregelen neemt die effectief zijn. Belastinggeld is nog steeds niet gratis en je kunt het bovendien ook maar een keer uitgeven. We zoeken naar de meest effectieve mix van ombuigingen, investeringen en hervormingen. En vandaag hebben we in de ministerraad alle bewindslieden bijgepraat over de stand van zaken. U weet, het waren intensieve en pittige gesprekken en dat kan ook niet anders als je de ernst van de recessie op je laat inwerken. En na het weekend, dat is gisteren ook naar voren gekomen, praten we verder.

Dan een tweede onderwerp. Dat betreft de situatie in Amsterdam. In de ministerraad is stilgestaan bij de situatie in Amsterdam-Zuidoost. Het laat zien dat wij voortdurend alert moeten blijven op bedreigingen voor onze veiligheid. De driehoek in Amsterdam heeft zich genoodzaakt gezien om pittige maatregelen te nemen. En op zo'n moment kan er geen enkel risico worden genomen. De NCTb is voortdurend op de hoogte gehouden en heeft steeds nauw contact met politie, justitie en de gemeente Amsterdam. En daarnaast heeft steeds een zorgvuldige afweging plaatsgevonden of aanvullende maatregelen nodig waren. Het onderzoek is in volle gang en het is aan politie en justitie om er verdere mededelingen over te doen.

Tot slot wil ik ingaan op enkele punten wat betreft het buitenlands beleid. En u weet, we beginnen doorgaans onze vergaderingen met deze punten.
We hebben gesproken over de conferentie van de Verenigde Naties op 31 maart over Afghanistan. En u weet dat deze conferentie in Den Haag zal plaatsvinden. Het is een eer dat Nederland in de gelegenheid wordt gesteld om deze belangrijke conferentie te organiseren.

Vorige week heb ik er ook al telefonisch over gesproken met de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. En hij sprak zijn waardering uit voor onze gastvrijheid en de heer Ban Ki-moon zal ook zelf aanwezig zijn bij deze conferentie. Het is een blijk, denk ik ook, van onze aanpak van zaken op het gebied van Afghanistan. We zijn niet alleen militair zeer betrokken bij Afghanistan, maar we doen ook veel op het gebied van de diplomatie en het ontwikkelingswerk. De verdere ontwikkeling van het land met tal van wederopbouwprojecten.

De toekomst van Afghanistan staat op de conferentie centraal. En u weet, dit jaar zullen nog presidentverkiezingen worden gehouden. Dat is een cruciaal moment en er breekt een nieuw hoofdstuk aan. Keuzes moeten worden gemaakt voor de komende jaren. Het mooie is ook dat landen als Iran en Pakistan zijn uitgenodigd. Ze spelen een belangrijke rol in de toekomst van Afghanistan en stabiliteit in de regio. En we hopen op een zeer vruchtbare bijeenkomst.

Daarnaast hebben we gesproken over enkele missies in Afrika. We hebben besloten tot verlenging van de bijdrage aan de VN-missie UNMIS en we gaan deelnemen aan de NAVO-operatie Allied Protector. Een Nederlands fregat zal de komende maanden samen met andere NAVO-schepen de activiteiten van de piraten voor de kust van Somalië ontmoedigen en verstoren. Kortom, ook in Afrikaanse gebieden toont Nederland zijn betrokkenheid en inzet.

Dit wat betreft een aantal punten die vandaag op de agenda stonden van de ministerraad.