Automatiseerder met maatschappelijk hart

Wanneer je jaarlijks tienduizenden euro's wilt doneren aan een goed doel, moet je commercieel denken, vindt Jurriën Relker. Daarom opende hij een computerwinkel. Een deel van de winst gaat naar weeskinderen in Afrika. Dankzij de financiële garantie van het ministerie van Economische Zaken kan Relker maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ministerie van Economische Zaken staat borg voor leningen aan ondernemers

Jurriën Relker legt de lat graag hoog. Jaarlijks wil hij 25.000 euro inzamelen voor wees-kinderen in Oeganda. Zijn idee: een computerwinkel beginnen, met alleen de allerbeste en mooiste computers en een vergaand netwerkbeheer. Een deel van de inkomsten zou hij dan apart leggen voor de weeskinderen.

Omdat hij tegelijkertijd dichter bij huis ook iets voor de medemens wilde betekenen, zou hij in zijn winkel werk bieden aan mensen die weinig kansen op de arbeidsmarkt hebben. 'Ik vind het zo zonde wanneer iemand wel een opleiding heeft, maar geen kans maakt op een baan, omdat hij bijvoorbeeld ADHD heeft.' Echt moeilijk zou zo'n computerwinkel niet zijn, verwachtte Relker. Hij vond al snel een geschikte locatie in Den Haag. 'Een toplocatie voor een design computerwinkel', aldus Relker.

Borgstellingsregeling biedt uitkomst

Maar de toplocatie betekende ook een hoge overnamesom; 250.000 euro. Een deel kon Relker zelf inleggen, maar er was ook een lening nodig. Na een aanvankelijk positieve reactie liep het bij verschillende banken steeds vast. 'Leningen voor starters gaan meestal tot een ton, ik had meteen bijna twee ton nodig', redeneert Relker.

Het tij keerde toen hij vorige zomer met de bank over de borgstellingsregeling sprak. De bank geloofde wel in zijn maatschappelijk betrokken bedrijfsvoering, maar zoekt ook zekerheid en die ontbreekt vaak bij starters. De borgstellingsregeling van het ministerie van Economische Zaken biedt dan vaak uitkomst. De bank diende een aanvraag in voor een BBMKB-regeling (Besluit Borgstelling MKB Kredieten) en binnen anderhalve week was het rond. Dat was augustus 2008. Inmiddels heeft Relker zijn eerste weeshuis gefinancierd en ook heeft hij een jongen met ADHD onder zijn hoede genomen.

Wat is BBMKB?

De BBMKB-regeling (Besluit Borgstelling MKB Kredieten) is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en wordt uitgevoerd door SenterNovem. De regeling biedt financiële ondersteuning aan MKB-ondernemers bij het realiseren van hun ambities. De BBMKB-regeling komt in beeld als een ondernemer een lening nodig heeft die niet kan worden verstrekt door een bank, omdat er onvoldoende zekerheden (zoals gebouwen of machines) tegenover staan. De bank kan dan besluiten een borgstellingskrediet aan te vragen. De borgstellingsregeling is eind 2008 verruimd en daardoor bestemd voor ondernemingen tot maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro.