Knelpunten spoorsector aangepakt

Verkeer en Waterstaat heeft in 2007 en 2008 door de spoorsector gemelde knelpunten in de regelgeving aangepakt. Het gaat hierbij vooral om verduidelijkingen van Europese en nationale spoorregels.

Zo heeft het ministerie een ‘toelatingsgids keuring spoorvoertuigen’ opgesteld. Deze gids geeft een praktische beschrijving van de Europese en nationale regels en procedures en maakt het voor de spoorsector eenvoudiger om deze te raadplegen. Dat schrijft minister Eurlings vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarnaast heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat de website toegankelijker gemaakt met onder meer actuele informatie over veiligheidseisen, technische randvoorwaarden en personeelsexamens. Ook kunnen vergunningen sneller worden verleend, doordat de aanvragers gebruik kunnen maken van telebankieren.

Verkeer en Waterstaat past regelgeving aan op basis van knelpunten die door de sector zijn aangedragen. Voor zover mogelijk zijn deze verbeteringen nu doorgevoerd. Een deel van de knelpunten kan pas worden opgelost als spoorregelgeving is aangepast op basis van Europese regelgeving, dit gebeurt in 2010 en 2011.