Onderzoek bekostigde Iederwijs-scholen

De Inspectie van het Onderwijs heeft bij de negen bekostigde Iederwijs-scholen onderzoek gedaan. Drie scholen voldoen niet aan de wettelijke eisen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft bij de negen bekostigde Iederwijs-scholen onderzoek gedaan naar risico's ten aanzien van de onderwijskwaliteit en naleving van de wettelijke eisen. Drie scholen voldoen niet aan de wettelijke eisen. Zij hebben aangegeven alsnog aan de wettelijke eisen te gaan voldoen. Staatssecretaris Dijksma heeft dit vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Bij de bekostigde Iederwijs-scholen Wonderwijs in Loenen, De Nieuwe School in Culemborg en Iederwijs Hakuna Matata in Horst aan de Maas, spelen drie problemen. Alle drie de scholen hanteren een onderwijsconcept waarbij leerlingen zelf kunnen bepalen wat ze willen leren, wanneer en op welke manier. Dit is in strijd met de Wet op het Primair Onderwijs ten aanzien van de verplichte deelname aan het onderwijs. Bij Wonderwijs en de Nieuwe School is er geen onderscheid is tussen leerlingen van de bekostigde basisschool en de gelieerde particuliere middelbare school. Ook dit is niet conform de wet. Tot slot is er bij Wonderwijs geconstateerd dat in strijd met de wet gewerkt wordt met een vierdaagse schoolweek.

De drie scholen hebben direct maatregelen genomen. De vermenging tussen leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is beëindigd en Wonderwijs heeft een vijfdaagse schoolweek ingevoerd. Tussen de drie schoolbesturen en de Inspectie zijn afspraken gemaakt over het aanpassen van het onderwijsconcept. Ze krijgen hiervoor tot het einde van het schooljaar. Als de scholen in gebreke blijven, riskeren ze bekostigingsmaatregelen.