Brede steun bedrijfsleven voor ontwikkeling kilometerprijs in Nederland

Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat, heeft op 18 maart gesproken met een brede afvaardiging van het bedrijfsleven over het gekozen marktgerichte model voor de invoering van de kilometerprijs in Nederland. Het betrof zowel technologie-ondernemingen, als banken en oliemaatschappijen uit Nederland en daarbuiten.

De heersende opvatting van de aanwezigen was dat kilometerbeprijzing onmiskenbaar de trend is in de internationale ontwikkelingen op het gebied van de bekostiging van de wegeninfrastructuur en de bestrijding van milieuvervuiling en files.

Veel steun werd gegeven aan de brede integrale Nederlandse aanpak die als zeer innovatief wordt gezien. Wel werden waarschuwingen door de aanwezige ondernemingen geuit: hou het simpel en richt je in eerste instantie op de basisdienst: kilometerbeprijzing. Kies zodanige standaarden dat het gebruik van de technologie zo eenvoudig mogelijk voor de burger is. Sluit je aan bij internationale standaarden, maar verwacht niet dat die morgen geheel zijn uitontwikkeld. De minister was verheugd over de brede belangstelling vanuit het bedrijfsleven.