Convenant NOAB

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 19 februari 2009 te Den Haag.

In november 2007 was ik eerder bij u te gast. Ik heb toen de ledenvergadering van de NOAB in De Meern mogen toespreken.

Ik heb mijn speech van toen er nog eens bijgepakt: mijn verhaal toentertijd ging over horizontaal toezicht.

Ik mag graag denken dat mijn verhaal toen er een beetje aan bijgedragen heeft dat we vandaag deze twee convenanten – verkorte winstaangifte VPB en horizontaal toezicht - kunnen ondertekenen.

Het is toch wel interessant om nog even terug te gaan naar het verhaal van 2007, omdat daarin de achtergronden van horizontaal toezicht netjes op een rijtje stonden.

Het bevorderen van ondernemerschap is een belangrijk speerpunt van mij. De Nederlandse economie draait om ondernemerschap. Ondernemers zorgen voor innovatie en concurrentiekracht. Daarom vind ik het van groot belang dat ondernemers geen last hebben van bureaucratie en overbodige regelgeving. Ondernemers moeten ondernemen. De rest is eigenlijk zonde van hun tijd.

Aan de andere kant is een bepaalde mate van regelgeving natuurlijk onvermijdelijk het gaat er dan om dat we dat inrichten op een zodanige manier dat de samenleving kan functioneren en dat ondernemers er tegelijkertijd zo weinig mogelijk last van hebben. Dat is de achtergrond van de inspanningen die dit kabinet doet om de regeldruk te verminderen.

Die lastenvermindering, vermindering van de administratieve lasten, moet ook gestalte krijgen bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst is, zoals u weet, er altijd op uit om de dingen makkelijker te maken, zoals de slogan zegt. Dat is menens. Dat proberen we zowel in onze interne procedures als in onze relatie met belastingplichtigen.

Dankzij het convenant voor de verkorte winstaangifte voor de vennootschapsbelasting kunnen ondernemers veel sneller hun aangifte indienen. Ondernemers hoeven dan nog maar 306 vragen te beantwoorden om hun aangifte af te ronden. In de gebruikelijke aangifte kan dat aantal tot vijf keer hoger liggen. Ongeveer 70% van alle ondernemers kunnen gebruik maken van een verkorte winstaangifte.

Hoe gaat dat in zijn werk? Bij de verkorte winstaangifte gebruiken we zogenaamde XBRL- software die gegevens uit de administratie van de ondernemer automatisch omzet naar informatie die aan de Belastingdienst en andere overheden moet worden verstrekt. NOAB en de Belastingdienst nemen beide deel aan het Nederlands Taxonomie Project dat deze ontwikkeling ondersteunt.

De vermindering van de toezichtslast is een belangrijk punt. Juist de toezichtslast is iets dat door ondernemers als een echte last wordt ervaren. Het invullen van formulieren en dergelijke is vaak nog tot daaraan toe; alles went in zekere zin. Maar bezoekjes van een inspectie, vragen van de Belastingdienst, dat ervaar je als een inbreuk en daarmee als een last.

Als je gaat werken vanuit vertrouwen, door middel van horizontaal toezicht bijvoorbeeld, is een manier om nu juist die last weg te nemen. Uitgaand van vertrouwen en goede afspraken vooraf kan het toezicht veel minder. Eventuele problemen lossen we zoveel mogelijk vooraf op, en daarna weet iedereen waar hij aan toe is.

De Belastingdienst heeft intussen al de nodige ervaring opgedaan met horizontaal toezicht en dat bevalt goed, voor alle partijen. Het werkt als je te maken hebt met intermediairs, accountants die goed werk leveren.

Ik vind het mooi om te zien dat we sinds 2007 toen ik bij u was, zover zijn gekomen. We gaan er werk van maken en zodadelijk de convenanten met elkaar ondertekenen.

We zijn niet over een nacht ijs gegaan, we hebben goed gekeken naar de NOAB, we hebben kantoren bezocht, en we konden vaststellen dat de NOAB een goedwerkende partij is. Waarmee we graag en in wederzijds vertrouwen afspraken kunnen maken.

Dit convenant verkorte winstaangifte ondertekenen we tegelijk met het horizontaal toezicht-convenant. De verkorte winstaangifte biedt grote concrete voordelen. In plaats van 3000 gegevens hoeven we nog maar 306 gegevens uit te vragen. We hebben dus veel minder controle-informatie nodig. Zo’n afspraak kun je eigenlijk alleen met elkaar maken in combinatie met horizontaal toezicht. In beide gevallen geldt dat het kan als er sprake is van wederzijds vettrouwen en maatschappelijke betrokkenheid.

Dames en heren,

Genoeg gepraat. Ik ben bij dat ik zodadelijk mijn handtekening kan zetten onder beide convenanten. Ik heb veel vertrouwen in onze samenwerking. En ik hoop dat ons voorbeeld navolging zal krijgen.