Opening NPEX

Toespraak gehouden door staatssecretaris Jan Kees de Jager op 2 februari 2009 te Den Haag.

De start van NPEX, de Nederlandsche Participatie Exchange, is een bijzonder moment. Op de eerste plaats natuurlijk voor NPEX zelf, dat spreekt voor zich.

U weet misschien wel dat ik zelf ook een bedrijf heb opgericht. Je voelt je dan een beetje vader. Want de start van een bedrijf is zoiets als een geboorte. Je laat iets ontstaan, het wordt groter, gaat een eigen leven leiden. En op een gegeven moment - voor mij was dat toen ik de politiek in ging - moet het op eigen benen staan. Ik kan me voorstellen dat de oprichters van NPEX, Adriaan Hendrikse, Frans van den Broek en Aernoud Dekker, dat gevoel wel een beetje herkennen. Een spannende tijd, waar je zin in hebt!

Ik hoop van harte dat ook voor NPEX een mooie toekomst is weggelegd. Er is reden om daar optimistisch over te zijn. Ik denk dat het idee achter NPEX innovatief is en ook in een behoefte voorziet. Een behoefte bij klanten: het is natuurlijk enorm handig om vanuit één plek informatie over fondsaanbieders en vastgoedfondsen te kunnen vergelijken en te verhandelen. Maar de opzet van NPEX past ook goed binnen de doelstellingen waarnaar we als overheid streven: markten varen wel bij transparantie, het biedt zekerheid. Daar hebben we behoefte aan, zeker in het huidige economische klimaat.

De geboorte van NPEX is dus een heuglijk feit, dat ik graag met u mee kom vieren. Maar het initiatief was zelfs zó goed, dat het geboren mocht worden in de Kraamkamer.

Het is misschien goed dat ik daar enkele woorden aan wijd.

De Kraamkamer, oftewel Innovation Room is een gemeenschappelijk initiatief van het ministerie van Financiën, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Justitie, de Belastingdienst, DNB en AFM. Hij is bedoeld om het innovatieve vermogen binnen de financiële sector te vergroten.

De Innovation Room is opgericht in juli 2007. Financiële marktpartijen die vragen hebben aan de overheid rond hun innovatieve financiële producten of diensten met betrekking tot toezicht en regelgeving kunnen er terecht.

De Kraamkamer ligt in het verlengde van het ene loket. Via de Kraamkamer willen we op een positieve manier snel en deskundig duidelijkheid geven aan marktpartijen over innovaties met betrekking tot financiële producten of diensten in brede zin. Indien wenselijk proberen we gezamenlijk oplossingen te vinden om belemmeringen weg te nemen.

De Innovation Room brengt de benodigde experts bij elkaar die snel duidelijkheid geven aan marktpartijen over de consequenties op het gebied van regelgeving en toezicht.

Het doel van de Innovation Room is dus het waar mogelijk en passend ondersteunen van ondernemerschap en innovatie op het gebied van financiële producten en diensten in Nederland. Nu bestaat de idee dat innovatieve producten en diensten teveel (kunnen) vastlopen in standaardprocedures. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen omdat er bij ‘de overheid’ of de toezichthouders geen mechanisme is dat vernieuwende producten en diensten anders behandelt. Of omdat vernieuwende ideeën veel afstemming vergen en mede daarom traag worden behandeld. Innovatie en creativiteit moeten de ruimte krijgen. Ervaringen in andere landen wijzen uit dat een goede afstemming en waar mogelijk samenwerking tussen overheid en marktpartijen een concurrentievoordeel oplevert ten opzicht van andere landen.

De Innovation Room levert zo een mooie bijdrage aan het Nederlandse vestigingsklimaat. Innovatieve ondernemers loodsen we door het soms ondoordringbare woud van de overheid heen.

Het woud is soms inderdaad ondoordringbaar.

Toen ik aantrad als staatssecretaris heb ik direct aangegeven waar mijn speerpunten liggen, waar ik mij in het bijzonder op zou richten, namelijk de bevordering van innovatief ondernemerschap en vereenvoudiging.

Daar proberen we inmiddels van alles aan te doen. Aan de ene kant door het verminderen van de regeldruk, door regels waar mogelijk minder knellend te maken en onnodige regels af te schaffen. Maar helemaal zonder regels kunnen we natuurlijk niet. Regels leveren ook een bijdrage aan het vestigingsklimaat. Regels zorgen voor voorspelbaarheid, voorspelbaarheid zorgt voor transparantie. Daar hebben ondernemers baat bij.

De Innovation Room is daarom een goede aanvulling op ons beleid van vermindering van regeldruk. En het levert een bijdrage aan het bevorderen van innovatief ondernemen. U begrijpt mijn enthousiasme!

Dames en heren,

Ik rond af. De geboorte van NPEX markeert het eerste succes van de Innovation Room. Die is daarmee in zekere zin ook volwassen geworden.

Ik ben daarom blij dat ik u bij de start van NPEX mocht toespreken. Ik wens u veel succes en ik hoop en verwacht dat NPEX de voorbode is van nog veel meer moois uit de Kraamkamer!